vrefiki diatrofi provlimata kai allergies

Βρεφική Διατροφή (προβλήματα και αλλεργίες)

Ο ρυθμός ανάπτυξης του βρέφους είναι ο ταχύτερος που συμβαίνει σε όλα τα στάδια της ζωής και σχετίζεται στενά με τη διατροφή του βρέφους. Τα βρέφη παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, το βάρος, το μήκος, τη δραστηριότητα και το μεταβολικό ρυθμό τους. Από θέμα διατροφικών αναγκών οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά …

ta ofeli tou thilasmoy sti mama kai to paidi

Τα οφέλη του θηλασμού στη μαμά και το παιδί

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πλέον ευρέως γνωστά και αφορούν όχι μόνο το βρέφος αλλά και τη μητέρα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού σημαντικό ρόλο παίζει όπως φαίνεται και η διατροφή της μητέρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συστήνει αποκλειστικό θηλασμό, χωρίς την προσθήκη άλλου υγρού, κατά τους πρώτους έξι μήνες και συνέχιση …

epireazei i diatrofi tis miteras to thilasmo

Επηρεάζει η διατροφή της μητέρας το θηλασμό;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή για κάθε βρέφος και συστήνεται από παγκόσμιους φορείς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες και η μεικτή διατροφή για όσο διάστημα επιθυμεί η δυάδα μητέρας-νηπίου. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι κάθε μητέρα παράγει το ιδανικό γάλα για το βρέφος της και η σύστασή του αλλάζει …

finokio i marathoriza

Φινόκιο ή μαραθόριζα

Το φινόκιο είναι ένα λαχανικό που είτε αγαπάς είτε μισείς, συνήθως δεν υπάρχει μέση οδός. Είναι πολύ δημοφιλές στην Ιταλική μαγειρική και έχει σχήμα λαμπτήρα που ο κορμός του μοιάζει λίγο με σέλερυ. Όταν τρώγεται ωμό, η υφή είναι τραγανή και η γεύση του είναι αρκετά δυνατή και θυμίζει γλυκάνισο. Μαγειρεμένο, είναι μαλακότερο και πιο …

syka poia einai i diatrofiki tous aksia

Σύκα: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Τα σύκα (Ficus Carica) είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Τα αποξήραναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη κατανάλωση. Λίγα ιστορικά στοιχεία Η Βίβλος αναφέρει ότι υπήρχε μια συκιά στον Κήπο της Εδέμ ενώ τα σύκα είναι τα φρούτα που αναφέρονται περισσότερο μέσα σε αυτήν. Ο Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα γυμνά σώματα τους …

fava

Φάβα

Η φάβα ανήκει στα όσπρια, και προέρχεται από το λαθούρι του είδους Lathyrus sativus L. Αυτό που συλλέγεται από το φυτό είναι οι αποξηραμένες κοτυληδόνες των σπερμάτων του, τα οποία είναι γωνιώδη με ακανόνιστο σχήμα. Αυτά αλέθονται ή βράζονται και μας δίνουν το γνωστό χυλό της φάβας. Το ιδιαίτερο χρώμα, είτε υποκίτρινο είτε πράσινο, η εμφάνιση και η …

proeklampsia kane ti diatrofi sou symmaxo

Προεκλαμψία: Κάνε τη διατροφή σου σύμμαχο

Η προεκλαμψία είναι μια νόσος που εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης με κύρια χαρακτηριστικά την υπέρταση και την πρωτεϊνουρία (παρουσία λευκώματος στα ούρα), με ή χωρίς εμφάνιση οιδημάτων. Ως υπέρταση ορίζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση >140/90mmHg και ως πρωτεϊνοουρία ορίζεται η παρουσία περισσότερων από 300mg πρωτεΐνης στα ούρα 24ώρου. Τη συναντάμε σε ποσοστό 2-5% όλων …

amarantos i amaranthos

Αμάραντος ή αμάρανθος

Το όνομα «αμάρανθος» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «αμάραντος»-αυτός που δε μαραίνεται και «ανθός»-λουλούδι. Τεχνικά, ο αμάρανθος είναι σπόρος και όχι καρπός. Ο αμάρανθος είναι ένα ψευδοδημητριακό που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα. Πέρα από τους καρπούς του, καλλιεργούνται κι τα φύλλα του για κατανάλωση τους ως χορταρικά γιατί θυμίζουν σπανάκι. Στη Νότια Αμερική, …

syndromo gilbert kai i sxesi tou me ti diatrofi

Σύνδρομο Gilbert και η σχέση του με τη Διατροφή

Το σύνδρομο Gilbert είναι μια κληρονομική γενετική κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ελαφρώς υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης, επειδή το συκώτι δεν τα επεξεργάζεται σωστά. Η χολερυθρίνη είναι μια κίτρινη ουσία που υπάρχει φυσιολογικά στο αίμα. Δημιουργείται ως υποπροϊόν όταν τα γηρασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ελαφρώς κίτρινο χρώμα, ή ίκτερο, …

meioste to akrylamidio sto fagito sas

Μειώστε το ακρυλαμίδιο στο φαγητό σας

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο για την ύπαρξη ακρυλαμιδίου σε πολλά τηγανισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Ας δούμε όμως τι είναι το ακρυλαμίδιο, γιατί πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωσή του και πως θα το πετύχουμε αυτό. Το ακρυλαμίδιο είναι μια άοσμη λευκή κρυσταλλική ουσία, η οποία όταν θερμαίνεται πολυμερίζεται. Το όνομά του προέρχεται από …