Αλάτι Ιμαλαΐων Vs Αλάτι Μεσολογγίου1 λεπτά ανάγνωση

Αλάτι Ιμαλαΐων Vs Αλάτι Μεσολογγίου

Φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου

Το αλάτι Μεσολογγίου, προέρχεται από τις αλυκές της θάλασσας και δεν έχει υποστεί καμμία επεξεργασία εκτός από πλύσιμο. Εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο. Επιπλέον, δεν έχει υποστεί επεξεργασία ιωδίωσης (δηλαδή προσθήκη συνθετικού ιωδίου). Αυτό συμβαίνει, διότι περιέχει το ιώδιο που από τη φύση του περιέχει το θαλασσινό αλάτι το οποίο αναγνωρίζει και απορροφάει ο ανθρώπινος οργανισμός και είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Το ελληνικό ιωδιούχο άλας σε αντίθεση με το αλάτι Ιμαλαΐων που είναι ορυκτό αλάτι, περιέχει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ιωδίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, είναι ένα τοπικό προϊόν της χώρας μας και αυτό είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να το προτιμήσουμε.

Αλάτι Ιμαλαΐων

Προέρχεται από την περιοχή του Πακιστάν και εξόρυξη του γίνεται από το ορυχείο Khewra περίπου 5.000 πόδια κάτω από την οροσειρά των Ιμαλαΐων. Διαθέτει πολλά ορυκτά και ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο. Η περιεκτικότητα του χλωριούχου νατρίου στο αλάτι Ιμαλαΐων είναι χαμηλότερη από το φυσικό θαλασσινό, αλλά με πολύ μικρή διαφορά. Παρά το γεγονός ότι το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει ιώδιο, η ποσότητα δεν είναι αρκετή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αντικαθιστούν το κλασικό επιτραπέζιο αλάτι με άλας Ιμαλαΐων όταν καλούνται να μειώσουν το νάτριο της διατροφής τους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα αλατιού από ό,τι πρέπει, ενώ εσφαλμένα θεωρούν πως έχουν κάνει την απαραίτητη μείωση.

Σύμφωνα με τον WHO* συστήνεται λιγότερο από 5g αλατιού/ ημέρα, δηλαδή λιγότερο από 1 κουταλάκι του γλυκού.

*Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας