Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι1 λεπτά ανάγνωση

Το αλάτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας 🧂.

Πλέον είναι και συστατικό με υψηλή περιεκτικότητα στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου, καθώς χρησιμοποιείται ως συντητηρικό και βελτιωτικό γεύσης στη βιομηχανία τροφίμων 🍩.

Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις του στην υγεία; 🔍

➡️ Η πιο γνωστή επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού ειναι η Υπέρταση 🫀και τα άτομα με αυξημένη πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Καρδιαγγειακά Νοσήματα (στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικο επεισόδιο) και Χρόνια Νεφρική Νόσο.

➡️ Η κατάχρηση αλατιού οδηγεί αμεσα σε κατακράτηση υγρών η οποία προκαλεί αφυδάτωση 💦 και έμμεσα γήρανση του δέρματος.

➡️ Η χρόνια δίαιτα υψηλή σε αλάτι συνδέεται επίσης, με παθήσεις όπως καρκινο στομάχου, οστεοπόρωση 🦴 και νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς).

⚠️ Η σύσταση κατανάλωσης για τον γενικό πληθυσμό είναι <5 g./ημέρα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού 🥄και για τους Υπερτασικούς είναι <1,5 g./ημέρα.
Οπότε είναι πολύ εύκολο να τα υπερβούμε.

📌Tips για τη μείωση του αλατιού:

1️⃣ Διαβάζουμε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
2️⃣ Ξαλμυρίζουμε τα τρόφιμα σε άλμη όπως το τυρί, τα κονσερβοποιημενα και οι ελιές 🫒.

3️⃣ Αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού και κύβων στο μαγείρεμα και αυξάνουμε τη χρήση μπαχαρικών και βοτάνων 🌱.

🆘️ Μπορείτε να μάθετε εάν έχετε υψηλή ευαισθησία στο αλάτι και προδιάθεση για Υπέρταση με τη διενέργεια ενός διατροφογενετικού test στο γραφείο μου σε συνεργασία με την @dnatherapeutics 🧬.