Baby led weaning (BLW)3 λεπτά ανάγνωση

Baby led weaning (BLW)

Τι είναι;

To BLW είναι μία μέθοδος εισαγωγής στερεάς τροφής που επιτρέπει στα μωρά να τραφούν μόνα τους. Όλα τα υγιή βρέφη είναι σε θέση να ξεκινήσουν να τρέφονται με τη μέθοδο BLW στους 6 μήνες.

Οφέλη της μεθόδου BLW;
Ένα πολύ σημαντικό όφελος της μεθόδου, είναι ότι υπάρχει μια φυσική μετάβαση από το θηλασμό στις στερεές τροφές. Όταν οι γονείς αρχίζουν να δίνουν οικογενειακά γεύματα στα παιδιά, αυτό τα βοηθά να δοκιμάσουν μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων, επιτρέποντας τους να εξερευνήσουν τη γεύση, την υφή της τροφής με τα δάχτυλά τους, το χρώμα και τη μυρωδιά. Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν ποιες τροφές προσφέρουν στα μωρά και πόσο συχνά. Αν διασφαλίσετε ότι οι γονείς προσφέρουν στα μωρά ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα, θα πρέπει να είναι στην απόφαση του μωρού τι θα φάει, πόσο και πόσο γρήγορα. Ως εκ τούτου, η μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στα βρέφη να αποκτήσουν ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, καθώς επίσης τα βοηθά να αναπτύξουν το συντονισμό χεριού-ματιού και τις δεξιότητες μάσησης. Είναι μία διασκεδαστική διαδικασία με αποτέλεσμα να εκπαιδεύονται στο να γνωρίζουν τι χρειάζονται, πότε και πόσο φαγητό θέλουν κατά τη διάρκεια του γεύματος, καθώς και στο ότι γίνονται λιγότερο επιλεκτικά ως προς το φαγητό.
Συστατικά που είναι σημαντικά για τη θρέψη σε αυτήν την ηλικία
Η πρόσληψη σιδήρου και ψευδαργύρου χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, επειδή αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την κινητική και γνωστική ανάπτυξη, καθώς και την ανοσολογική λειτουργία των βρεφών. Οι γονείς και οι φροντιστές, θα πρέπει να προσφέρουν θρεπτικά, ισορροπημένα, ποικίλα γεύματα, προσφέροντας συνήθως μια μικρή ποικιλία τροφίμων. Οι πρώτες τροφές που δίνονται με τη μέθοδο BLW είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Όμως οι τροφές είναι χαμηλές σε σίδηρο και ψευδαργύρο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να προσφερθούν εμπλουτισμένα βρεφικά δημητριακά για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου/ψευδαργύρου σε προγεμισμένα κουτάλια, ώστε να μην παραβιάζεται ο κανόνας της αυτοτροφής. Άλλες πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου για το βρέφος είναι το κόκκινο κρέας που προσφέρεται σε λωρίδες. Μεγάλη σημασία έχει και η πρόσληψη νερού. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν να προσφέρουν νερό ανάλογα με τις ανάγκες και να συνεχίζουν την προσπάθεια με τις τροφές που τα παιδιά απορρίπτουν.
Πώς να προσφέρετε τα τρόφιμα στα μικρά παιδιά;
Είναι σημαντικό το παιδί να μπορεί να κρατήσει στο χέρι του την τροφή που πρόκειται να φάει, γι’ αυτό προτείνεται να αρχίσετε να δίνετε μικρά κομμάτια από κάθε τροφή. Η τροφή πρέπει να σπάει εύκολα, να αναμιγνύεται εύκολα με το σάλιο δηλαδή η υφή πρέπει να είναι τέτοια που να διευκολύνει την ικανότητα των μωρών να μασούν και να καταπίνουν. Σταδιακά μπορείτε να εισαγάγετε νέα σχήματα και υφές ώστε το παιδί να μάθει να τις χειρίζεται, ξεκινώντας με ολόκληρα κομμάτια τροφής που το βρέφος μπορεί να φάει με τα χέρια του, όπως μια φέτα τυρί, μικρές μπουκιές φρούτων και μαγειρεμένων λαχανικών και λωρίδες κρέατος. Τα προσφερόμενα κομμάτια θα πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 2 ίντσες, σε σχήμα δαχτύλου. Δώστε το φαγητό στο χέρι του παιδιού ή αφήστε το στο τραπέζι για να το πάρει μόνο του. Σε μεταγενέστερα στάδια (+9μηνών), οι γονείς μπορούν να προσφέρουν σκεύη, καθώς τα μωρά είναι σε θέση να αρπάζουν κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε, σημασία έχει το βρέφος σας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να μεταβεί ομαλά στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο.