Υπογλυκαιμία1 λεπτά ανάγνωση

Η κλινική διαιτολόγος, Κοντοπίδου Ειρήνη, αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) και συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα που οργάνωσε με θέμα “Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στο επίκεντρο”. Το θέμα της ομιλίας της ήταν η υπογλυκαιμία και η αντιμετώπισή της σε σχολικό και νοσοκομειακό περιβάλλον από την πλευρά του διαιτολόγου.

Η κα Κοντοπίδου αναφέρθηκε στον ορισμό της υπογλυκαιμίας, στις διαβαθμίσεις της και τα συμπτώματα. Ανέλυσε το πρωτόκολλο που ακολουθούμε στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας, με έγκαιρη διάγνωση αλλά και χορήγηση υδατανθράκων ταχείας δράσης. Ανέφερε πως θα πρέπει να είναι το γεύμα μετά την ανάταξη της υπογλυκαιμίας, ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι του γλυκαιμικού ελέγχου σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικάνικης Ένωσης Διαβητολογών καθώς και αν υπάρχουν δεδομένα για την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής στα πλαίσια πρόληψης εκδήλωσης της υπογλυκαιμίας. Αναφέρθηκε στη χρήση ενέσιμης γλυκαγόνης στο σχολικό περιβάλλον καθώς και την απαραίτητη παρουσία σχολικού νοσηλευτή ειδικά στα σχολεία που φοιτούν παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη. Τόνισε το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση τόσο των παιδιών, όσο και των οικογενειών, του σχολικού περιβάλλοντος και των φροντιστών τους στην έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης ανέλυσε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για νοσοκομειακούς ασθενείς αλλά και την πιθανότητα να εμφανιστούν υπογλυκαιμικά επεισόδια σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε ένα βαριατρικό χειρουργείο (χειρουργείο παχυσαρκίας) και το πως θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διατροφή τους, ώστε να μην παθαίνουν υπογλυκαιμία. Και σε αυτήν την περίπτωση κρίνεται ως αναγκαία η εκπαίδευση του ασθενή από έναν επαγγελματία διαιτολόγο και η κατάρτιση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου τόσο σε ενέργεια αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και η σωστή κατανομή υδατανθράκων στα γεύματα, ώστε να μειωθούν ή και να εξαλειφθούν τα επεισόδια υπογλυκαιμίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε εδώ:

YouTube video player