Φαγόπυρο ή Μαύρο σιτάρι1 λεπτά ανάγνωση

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι είναι ένα ψευδοδημητριακό οι σπόροι του οποίου μοιάζουν με τους σπόρους των σιτηρών.

Πρόκειται για τρόφιμο με καταγωγή από την Ανατολή. Το φαγόπυρο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, καθώς και σε άλλες ασιατικές χώρες. Λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας του, έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα:

  • Έχει καρδιοπροστατευτική δράση και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ, λόγω του ότι είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό συστατικό ρουτίνη.
  • Συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, που οφείλεται στο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη του και στην ινοσιτόλη (ουσία που αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και τελικά καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα).
  • Αποτελεί μία καλή εναλλακτική αμυλούχου συνοδευτικού στη διατροφή ατόμων με κοιλιοκάκη, καθώς δεν περιέχει γλουτένη.

Πώς μπορώ να εντάξω το φαγόπυρο στην καθημερινότητά μου;

  1. ως συνοδευτικό στο κρέας/κοτόπουλο/ψάρι
  2. στα γεμιστά αντί για ρύζι
  3. σε σαλάτες με φρέσκα ή βραστά λαχανικά
  4. μαζί με κάποιο όσπριο (πχ. φακές, φασόλια με τη μορφή σαλάτας αντί για σούπα)
  5. ως αλεύρι φαγόπυρου (κυρίως για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού, πιτοειδών, πίτσας, ζυμαρικών κλπ.