Παντζάρι: Θρεπτική Αξία1 λεπτά ανάγνωση

Παντζάρι: Θρεπτική Αξία

Το παντζάρι, με λατινική ονομασία beta vulgaris, είναι λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των Αμαρανθοειδών. Είναι διαθέσιμα μέσω των θερμοκηπίων και της χρήσης ορμονών όλο το χρόνο. Ωστόσο, είναι γνωστό πως τα φρούτα και τα λαχανικά προκειμένου να έχουν τη βέλτιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά καθώς και την καλύτερη γεύση θα πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Για το παντζάρι, η περίοδος αυτή είναι από Οκτώβριο μέχρι Νοέμβριο και από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο. Στη συνέχεια αναφέρονται οι θρεπτικές του ιδιότητες:

  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, φoλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη Β6.
  • Aποτελεί εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, βοηθώντας στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
  • Περιέχει γλουταμίνη, αμινοξύ που συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως τις χρωστικές της βεταλαΐνης, τις ανθοκυανίνες και τη βιταμίνη C , που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.