Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται στη βρεφική & νηπιακή ηλικία2 λεπτά ανάγνωση

⚠️ Γονείς και φροντιστές βρεφών και νηπίων δώστε προσοχή ⚠️

Δεν αρκεί μόνο να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και το αλάτι σε βρέφη και νήπια κάτω των 2 ετών. Υπάρχουν ορισμένες τροφές, τα οποίες για λόγους υγιεινής και ασφάλειας καλό είναι να αποφεύγονται σε αυτές τις ηλικίες. Συγκεκριμένα:

Αλάτι & αλμυρές τροφές

Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού δεν ωφελούν την υγεία των νεφρών. Αυτές βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα, όπως κύβους ζωμού, αλλαντικά, αλμυρά σνακ και γεύματα από ταχυφαγεία.

Ζαχαρούχα σνακ & ποτά

Η κατηγορία αυτή αναφέρεται σε τρόφιμα με πρόσθετα & ελεύθερα σάκχαρα όπως γλυκά, χυμοί φρούτων, φρουτοποτά και αναψυκτικά. Η ελάττωση αυτών των τροφών θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά, όπως αλμυρά σνακ, συσκευασμένα κέικ και μπισκότα. Ένας καλός τρόπος είναι να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες, ώστε να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.

Μέλι

Το μέλι, μπορεί μερικές φορές να περιέχει ένα βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση, ασθένεια με σοβαρές επιπλοκές. Για αυτό καλό θα ήταν να μη δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

Ολόκληροι ξηροί καρποί και σπόροι

Ολόκληροι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Προτιμάτε αλεσμένους ανάλατους ξηρούς καρπούς ή λείο βούτυρο ξηρών καρπών.

Σολωμός, ξιφίας & γαλέος

Τα ψάρια αυτά μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες υδραργύρου, ένα είδος τοξικού μετάλλου. Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.

Ωμά και ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά

Τα ωμά αυγά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο τροφογενών ασθενειών, για αυτό πρέπει να μαγειρεύονται έως ότου το ασπράδι και ο κρόκος να είναι στερεά.

Ωμά οστρακοειδή

Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, χτένια & στρείδια) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται στα μωρά.

Μη παστεριωμένα τυριά, τυριά από κατσικίσιο γάλα & ροκφόρ

Αυτοί οι τύποι τυριών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να μεταφέρουν το βακτήριο λιστέρια που προκαλεί ασθένειες. Προτιμήστε αντ’ αυτού τυριά από παστεριωμένο γάλα.

Φυτικά ροφήματα γάλακτος από ρύζι

Tα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν ροφήματα ρυζιού ως υποκατάστατο του μητρικού γάλακτος ή της φόρμουλας, διότι μπορεί να περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε αρσενικό. Ωστόσο, η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει αυστηρά επίπεδα, διασφαλίζοντας ότι η περιστασιακή κατανάλωση δεν είναι άμεσα επιβλαβής.

Μια ασφαλής μέθοδος που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη διατροφή των παιδιών, απεικονίζεται στην παρακάτω φωτογραφία. Τέλος, μεγάλη σημασία δίνουμε και στην επαρκή ενυδάτωση.