Νόσος του Parkinson & Διατροφή2 λεπτά ανάγνωση

Νόσος του Parkinson & Διατροφή

Η νόσος του Parkinson είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος, δηλαδή προκαλεί καταστροφή των νευρικών κυττάρων, με 4-6 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως να πάσχουν από αυτή. Σε άτομα με Νόσο Parkinson μία χημική ουσία στον εγκέφαλο, η ονομαζόμενη ντοπαμίνη, μειώνεται βαθμιαία. Αυτό οδηγεί σε ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων, όπως τρόμο (τρέμουλο), βραδύτητα στην κίνηση, άκαμπτα άκρα, προβλήματα βάδισης και ισορροπίας.  Η ικανότητα του ατόμου να ελέγξει τις κινήσεις, το σώμα και τα συναισθήματά του ελαττώνεται, διότι ο εγκέφαλος σταματά σιγά σιγά να παράγει το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση της νόσου.

Συνέπειες της ασθένειας & διατροφικές προτάσεις

Εντερική Απόφραξη

Η νόσος επιβραδύνει την κίνηση του παχέος εντέρου και προκαλεί δυσκοιλιότητα. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά. Αν η δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη και ενδεχομένως τα άτομα να χρειαστούν νοσηλεία, ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Ακούσια απώλεια βάρους

Η ναυτία, η ανορεξία, η κατάθλιψη ή η βραδύτητα στις κινήσεις, συχνά οδηγούν σε ακούσια απώλεια βάρους. Αυτή, σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό, μπορεί να οδηγήσουν σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ατροφία των μυών, χάσιμο ζωτικών θρεπτικών συστατικών και κατ’ επέκταση αυξημένο κίνδυνο για άλλες ασθένειες.

Αραίωση των οστών

Ο κίνδυνος για οστεοπόρωση σε παρκινσονικούς ασθενείς είναι αυξημένος. Καθώς εξελίσσεται η νόσος του Parkinson, η πιθανότητα των πτώσεων αυξάνει. Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθούν τα οστά υγιή και να υπάρχει προφύλαξη από κατάγματα και νοσηλεία, η διατροφή αυτών των ασθενών, θα πρέπει να περιλαμβάνει θρεπτικές ουσίες όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες D και Κ. Επιπλέον, το ηλιακό φως και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση γερών οστών.

Αφυδάτωση

Τα φάρμακα για τη νόσο του Parkinson μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, αδυναμία, διαταραχή ισορροπίας, αναπνευστική και νεφρική δυσλειτουργία, ακόμη και θάνατο.

Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων

Ο ρόλος των φαρμάκων είναι πολύ σημαντικός στον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson, όμως σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που σχετίζονται με τη διατροφή όπως ναυτία, ανορεξία που συνοδεύεται από απώλεια βάρους, οίδημα (κατακράτηση υγρών στους ιστούς), υπερφαγία και αύξηση βάρους.

Αλληλοεπίδραση πρωτεϊνών – λεβοντόπα

Ένα από τα πιο σημαντικά φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson είναι η λεβοντόπα (Sinemet, Madopar). Για την απορρόφησή της από το λεπτό έντερο, απαιτείται καλή χρονική ρύθμιση μεταξύ των γευμάτων, διότι ανταγωνίζεται τις πρωτεΐνες της τροφής.

Προκειμένου λοιπόν να βοηθηθεί ο ασθενής μέσω της διατροφής, συστήνονται:

  • Σιτηρά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, άρα βοηθούν στον έλεγχο της δυσκοιλιότητας.
  • Λαχανικά και φρούτα που προσφέρουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικά οξέα, άλατα και βιταμίνες που ενισχύουν τους μυς, το νευρικό σύστημα και τα όργανα του σώματος.
  • Ασβέστιο που βοηθά στην υγεία των οστών και τα προφυλάσσει από τα κατάγματα.
  • Πρωτεΐνες που διατηρούν υγιές το μυϊκό σύστημα βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας και της δύναμης.