Θυρεοειδίτιδα Hashimoto & Διατροφή1 λεπτά ανάγνωση

ℹ️Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο δημιουργούνται αυτοαντισώματα κατά των αυτοαντιγόνων του αδένα.

👩Επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και εμφανίζεται σταδιακά, με ασαφή συνήθως αιτιολογία. ‼️

Οι παράγοντες κινδύνου είναι περιβαλλοντικοί, γενετικοί και κληρονομικοί με τη διατροφή να εντάσσεται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να επηρεάσει τη νόσο και να διευκολύνει τη διαχείριση ακόμα και τη θεραπεία της.

🍎Η θεραπεία της νόσου μέσω της διατροφής, βασίζεται στη σωστή θρέψη του οργανισμού και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα. Μελέτες σε ασθενείς με Hashimoto, έχουν δείξει συχνές ελλείψεις σε σελήνιο, κάλιο, ιώδιο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, στις βιταμίνες Α, C, D και Β. Σημαντικό ρόλο κατέχουν η πρόσληψη πρωτεϊνών, φυτικών ινών και ακόρεστων λιπαρών οξέων, ιδιαίτερα της οικογένειας ω-3. Οι ασθενείς με Hashimoto πρέπει συχνά να αποφεύγουν τη λακτόζη και τη γλουτένη.