Η «απενεχοποίηση» για τους λάτρεις της σοκολάτας1 λεπτά ανάγνωση

Η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το ρόλο της σοκολάτας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στη δράση της σαν αντιυπερτασικό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nutrition», που έδειξε πως η σοκολάτα όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά μειώνει και τα επίπεδα λίπους στο σώμα των νέων.

Η μελέτη περιελάμβανε 1458 εφήβους ηλικίας 12,5-17,5 ετών. Ξεκίνησε στηριζόμενη στα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (2012), όπου βρέθηκε πως η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας σε ενήλικες.

Έτσι σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να μελετήσει εάν η υψηλότερη ποσότητα κατανάλωσης σοκολάτας επίσης σχετίζεται με χαμηλό ΔΜΣ και χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό εφήβων, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικής ωρίμανσης, άσκησης και διατροφής. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως όντως η μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λίπους στον οργανισμό, τόσο του συνολικού όσο και του κοιλιακού λίπους με συνέπεια να μειώνεται και ο ΔΜΣ των εφήβων.

Το «κλειδί» πιθανώς βρίσκεται στην επίδραση των κατεχινών που έχει η σοκολάτα πάνω στην παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης αλλά και πάνω στην ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη, δύο παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί τονίζουν πως η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

www.nutriexperts.gr

Cuenca-García M, Ruiz JR, Ortega FB, Castillo MJ; HELENA study group, “Association between chocolate consumption and fatness in European adolescents”, Nutrition. 2013 Oct 17. pii: S0899-9007(13)00346-8. doi: 10.1016/j.nut.2013.07.011.