Διατροφή & Ουρικό Οξύ1 λεπτά ανάγνωση

Αναρωτιέστε τι είναι το ουρικό οξύ, από που προέρχεται και γιατί είναι αυξημένο στις αιματολογικές εξετάσεις; 🤔

👉🏻 Σε αυτό το Post θα μάθεις όλα τα παραπάνω και πως μπορεί να μειωθεί το ουρικό οξύ μέσω της διατροφής.

Αρχικά, το ουρικό οξύ ειναι το προϊόν που σχηματίζεται από τον καταβολισμό (τη διάσπαση) των πουρινών των νουκλεϊκών οξέων (μέρος του DNA) 🧬 που είτε προσλαμβάνονται από την τροφή μέσω των πρωτεϊνών, είτε προκύπτουν από τον καταβολισμό των κυττάρων του οργανισμού.

Η αύξηση του στο αίμα μπορεί να οφείλεται σε:
1️⃣ Αυξημένη πρόσληψη τροφών με πουρινικό περιεχόμενο
2️⃣ Αυξημένο καταβολισμό (καταστροφή) των κυττάρων όπως σε καταβολικά νοσήματα π.χ. νεοπλασίες
3️⃣ Μειωμένη απέκκριση από τους νεφρούς

Η πάθηση ονομάζεται υπερουριχαιμία και μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα🦶🏻, νεφρολιθίαση, υπέρταση 🫀και νεφρική ανεπάρκεια.

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθούν τα άτομα με υπερουριχαιμία; 🥗
👉🏻 Η απάντηση είναι μια ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή των τροφών με πουρινικό περιεχόμενο όπως:

✔️ Εντόσθια
✔️ Αντζούγιες, σκουμπρί, σαρδέλα
✔️ Αυγοτάρχο
✔️ Θαλασσινά
✔️ Κυνήγι και ζωμοί κρέατος
✔️ Αμύγδαλα
✔️ Αρακάς, σπανάκι, μανιτάρια (μέτρια περιεκτικότητα)
✔️ Φακές, φασόλια (μέτρια περιεκτικότητα)

🆘️ Για ένα πιο εξειδικευμένο και εξατομικευμένο διαιτολόγιο επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε να πετύχετε μείωση του ουρικού οξέος και να διατρέφεστε κατάλληλα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και των νεφρών σας.