Διατροφή & Διάθεση2 λεπτά ανάγνωση

Έχετε σκεφτεί ποτέ αν η διατροφή σας επηρεάζει την διάθεσή σας; 🤔

Και όμως υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τη διάθεση, έστω και προσωρινά 😄
Η καλή διάθεση και ευεξία οφείλεται σε ορισμένες χημικές ουσίες, τους νευροδιαβιβαστές, που παράγονται στον εγκέφαλο 🧠.

Πιο συγκεκριμένα:

✅️ Την ντοπαμίνη και την νορεπινεφρίνη, που δίνουν το αίσθημα της ενέργειας και της διέγερσης και επιπλέον, προσφέρουν συγκέντρωση και καλύτερο έλεγχο της όρεξης. 🍽
Για να παραχθούν οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητη η παρουσία φαινυλαλανίνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ που το βρίσκουμε στο κρέας 🥩, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια 🐟 και τα όσπρια.

✅️ Τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες, που προσφέρουν ηρεμία, έχουν αγχολυτική 🧘‍♀️ και ψυχοτρόπο δράση. Η δράση τους οφείλεται στην παρουσία πάλι φαινυλαλανίνης, αλλά και της τρυπτοφάνης. Αμινοξέα τα οποία περιέχονται σε τρόφιμα όπως η σοκολάτα 🍫 (εξού και η ευφορία που μας προσφέρει) και  οι υδατάνθρακες (μακαρόνια, αρτοσκευασματα, μέλι, φρούτα) 🍌.

⚠️ Επίσης, σημαντική ποσότητα ενδορφινών παράγονται και μέσω της άσκησης 🚴‍♂️, και σεροτονίνης μέσω του εντερικού μικροβιώματος 🦠.
Γι αυτό για την καλή διάθεση, είναι σημαντική η συστηματική άσκηση και η κατανάλωση προβιοτικών!

Απαραίτητες για την παραγωγή των παραπάνω χημικών ουσιών είναι και ορισμένες βιταμίνες όπως:

✔️ Η B12 που διατηρεί σε συνέργια με την Β9 (φυλλικό οξύ) την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και συμβάλλει στον σχηματισμό νευροδιαβιβαστών.
Τη Β12 βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως μοσχάρι, κοτόπουλο🍗, αυγά, τυρί και την Β9 κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά 🥬.

✔️ Η Β6 που σχετίζεται με την παραγωγή σεροτονίνης, ντοπαμίνης και γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) και υπάρχει σε ποικιλία τροφίμων, ζωικά και φυτικά.

✔️ Η D3, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, συνδέονται με κατάθλιψη 😔.
Την βιταμίνη D την συνθέτουμε κατά 80% από τον ήλιο και κατά 20% μέσω τροφών όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το αυγό και τα γαλακτοκομικά 🥛.