Η θρεπτική αξία της ελιάς1 λεπτά ανάγνωση

Οι ελιές είναι ο καρπός των ελαιόδεντρων, τα οποία φύονται κατά κύριο λόγο στις χώρες τις Μεσογείου 🫒.

Αποτελούν θεμέλιο της Μεσογειακής διατροφής και φυσικά η χώρα μας βρίσκεται στις κορυφαίες σε παραγωγή και σε ποιότητα παγκοσμίως 🇬🇷.

Οι πιο γνωστές ποικιλίες ειναι:
▪️Οι θρούμπες, οι οποίες είναι ποικίλες σε μέγεθος και χρώμα
▪️Οι κολυμπάδες, που συσκευάζονται με στρώσεις αλατιού
▪️Οι τσακιστές, πράσινου χρώματος, που συντηρούνται σε αλάτι ή σε ξύδι
▪️Οι καλαμών, μαύρες με μακρόστενο σχήμα, συνήθως σε άλμη

Ποια είναι η θρεπτική αξία της ελιάς;

🔎5 μέτριες ελιές αποδίδουν περίπου 45 θερμίδες εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αντιστοιχεί σε λιπαρά.
Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της ελιάς είναι μονοακόρεστα (περίπου 70% των λιπαρών οξέων), ενώ πολύ λιγότερα είναι τα κορεσμένα (περίπου 12%).

➡️ Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης, ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων 🫁 και της αποτοξινωτικής τους ικανότητας και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες!

➡️ Επιπλέον, οι ελιές είναι πλούσιες σε φαινολικές ουσίες όπως υδροξυτυροσόλη, προσδίδοντας τους αντικαρκινική 🎗 και καρδιοπροστατευτική δράση ❤.

➡️ Ακόμη, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνες Β1, Β6 και Β12.

🍽 Καταναλώστε τις ελιές σε μια σαλάτα με ντομάτα, ρόκα και λευκή μοτσαρέλα 🥗, σε μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα 🍝, η σε ένα σάντουιτς με τόνο και αγγούρι 🥪.

⚠️ Προσοχή στην κατανάλωση σε υπερτασικούς! Αποφύγετε τις ελιές σε άλμη ή προτιμηστε τις γλυκοελιές!