Καρπούζι – πεπόνι : γιατί να τα καταναλώνουμε2 λεπτά ανάγνωση

Το καρπούζι και το πεπόνι αναμφισβήτητα είναι τα φρούτα του καλοκαιριού! 🍉

Η καλύτερη εποχή τους είναι από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα καταναλώσουμε όπως:

✔ Σε μια φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς 🥜
✔ Σε γρανίτες ή παγωτό σορμπέ🥤
✔ Με δημητριακά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών 🥣
✔ Σε πράσινες σαλάτες με ντοματινια 🥗
✔ Στο κλασσικό αγαπημένο σνακ με τυρί χαμηλών λιπαρών 🧀
✔ Ακόμα και σε κοκτέιλ 🍸

Γιατί όμως να τα καταναλώσουμε; 🔎

Το καρπούζι και το πεπόνι είναι φρούτα με υψηλή διατροφική αξία! 🍈

➡️ Είναι τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό 💦 (91,4% και 94,7% αντίστοιχα), έτσι μας ενυδατώνουν και μας δροσίζουν και είναι μια λύση για όσους δυσκολεύονται να πιούν αρκετό νερό μέσα στην ημέρα.

➡️ Μπορεί να είναι υδατανθρακούχα τρόφιμα, αλλά είναι πολύ χαμηλά σε σάκχαρα (7,5 g το καρπούζι και 4,06 g το πεπόνι ανά 100 g) και συνεπώς και σε θερμίδες (60 kcals και 42 kcals αντίστοιχα ανά φλιτζάνι), οπότε είναι κατάλληλα για δίαιτα.

➡️ Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (112 mg και 140 mg ανά 100 g). Ένας ηλεκτρολύτης σημαντικός για την σωστή καρδιακή ❤ και εγκεφαλική λειτουργία, που συμβάλλει στην ρύθμιση της υπέρτασης, στην υγιή νεφρική λειτουργία και είναι απαραίτητος σε μεγάλες ποσότητες στους αθλητές. Συνεπώς, συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση αυτών των φρούτων σε καρδιοπαθείς και ασκούμενους 🏃🏻‍♂️.

➡️ Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τα καροτενοειδή (λυκοπένιο και β-καροτένιο) που είναι πρόδρομοι της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή για τις ευεργετικές ιδιότητες της στο δέρμα, για την υγεία της όρασης 👁, αλλά για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες. Επιπλέον, τα καροτενοειδή βοηθούν στην επιτάχυνση του μαυρίσματος☀️.

➡️ Τέλος, τα φρούτα αυτά περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2, Β3, φολικό οξύ) και κυρίως βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η μελατονίνη, που μειώνουν το στρες και προκαλούν ευφορία 🧘‍♀️.