Μπλε Μύρτιλα ή Blueberries1 λεπτά ανάγνωση

Τα μύρτιλα ή blueberries είναι φρούτα μικροσκοπικά σε μέγεθος, χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιέχουν μεγάλο αριθμό φυτοχημικών ουσιών (όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, κατεχίνες κλπ).

Από αυτές το μεγαλύτερο όφελος προς την υγεία, παρουσιάζουν οι ανθοκυανίνες οι οποίες περιέχονται σε ποσοστό έως και 60% στα ώριμα μύρτιλα.

Ως εκ τούτου, οι ανθοκυανίνες έχουν πιθανώς τη μεγαλύτερη συμβολή στα οφέλη για την υγεία, τα οποία είναι τα εξής:
➡️ Έχουν καρδιοπροστατευτική δράση λόγω των φαινολικών ενώσεων και των φυτικών ινών, καλίου, φυλλικού οξέως, βιταμίνη C και βιταμίνη B6 που περιέχουν.
➡️Συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγειούς εγκεφαλικής λειτουργίας και στη βελτίωση της μνήμης.🧠
➡️ Συμβάλλουν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.🦠
➡️Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν συμβάλλουν στην βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου και βοηθούν στη ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών σε πάγκρεας, συκώτι και έντερο περιορίζοντας την εξέλιξη του προ-διαβήτη.
➡️ Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού και προκαλούν βλάβες.🧬 Επίσης, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης.

✔️Γνωρίζοντας ότι η περιεκτικότητα των ανθοκυανών παραμένει ίδια τόσο στα φρέσκα όσο και στα κατεψυγμένα (έως 5 μήνες) μύρτιλα, μπορούμε να τα καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους:
φρέσκα, αποξηραμένα, σε φρουτοσαλάτες, στο γιαούρτι, σε porridge με βρώμη και ξηρούς καρπούς , ακόμη και κατεψυγμένα σε συνδυασμό και με άλλα φρούτα για ένα δροσιστικό smoothie🍎🍐🍉