Όσα πρέπει να ξέρετε για τα αχλάδια1 λεπτά ανάγνωση
Τα αχλάδια ανήκουν στα φρούτα του φθινοπώρου και έχουν διάφορες ποικιλίες, πάνω από 5.000! 🍐
Μερικές γνωστές ευρωπαϊκές ποικιλίες είναι τα κρυστάλλια, οι σάντες, οι κοντούλες, τα κόσια και τα Keiser.
Ανάλογα με την ποικιλία τους έχουν εξωτερικά ανοιχτό πράσινο χρώμα, κίτρινο, ή πράσινο-κόκκινο.
Στην Ελλάδα 🇬🇷 η συγκομιδή γίνεται τέλη Αυγούστου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες γίνεται εισαγωγή τους από το εξωτερικό.
Ποια η θρεπτική αξία των αχλαδιών;🤓
▪️Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (ιδιαίτερα αν φαγωθούν με τη φλούδα) (3,1g/100g) με μεγαλύτερο ποσοστό σε μη διαλυτές ίνες, προάγοντας την υγεία του εντέρου 🚽.
▪️Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο, βιταμίνη C), άρα συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην υγεία του καρδιαγγειακού ❤️.
▪️Είναι πηγή φυτοστερολών (11,8mg/100g), οι οποίες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν σημαντικά τη χοληστερίνη 🧪.
▪️Περιέχουν τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη, β-καροτένιο και ζεαξανθίνη που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και προλαμβάνουν από ασθένειες όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας 👀.
➡️ Καταναλώστε τα αχλάδια ωμά με τη φλούδα, σε κομπόστα 🍐, ψητά στο φούρνο με γιαούρτι και κανέλα 🍶, ή σε φέτες μέσα σε μια πράσινη σαλάτα με τυρί 🧀.