IMG 8c3f0e67b0381b171b6a90ca2ce5fc04 V 1

Αυξημένη χοληστερίνη και Διατροφή2 λεπτά ανάγνωση

Βρέθηκε στις τελευταίες αιματολογικές σας εξετάσεις ότι έχετε αυξημένη χοληστερίνη; 💉
Έχετε απορίες σχετικά με το τι είναι, τι κινδύνους εγκυμονεί και τι μπορείτε να διορθώσετε διατροφικά για να την μειώσετε; 🤔
👉🏻 Σε αυτό το Post θα βρείτε τις απαντήσεις!

🔎 Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που προέρχεται κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και παράγεται και από τον ίδιο τον οργανισμό, καθώς είναι απαραίτητη για ορισμένες λειτουργίες του.

🩸 Μεταφέρεται μέσω του αίματος στο σώμα με τις λιποπρωτεΐνες και αυτές που μας ενδιαφέρουν περισσότερο είναι η LDL χοληστερόλη που την μεταφέρει από το συκώτι στους ιστούς και η HDL που την απομακρύνει από τα αγγεία και τους ιστούς. Οι λεγόμενες κακή και καλή χοληστερόλη αντίστοιχα.

✳ Οι φυσιολογικές τιμές για την χοληστερόλη είναι <200 mg/dL, για την LDL σε άτομα που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο <100 mg/dL και για την HDL >40 mg/dL για τους άνδρες και >45 mg/dL για τις γυναίκες.

⚠️ Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να οδηγήσουν στον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία με αποτέλεσμα τη φραγή τους και τα καρδιαγγειακά ή εγκεφαλικά επεισόδια. 🫀🧠

Πώς μπορεί να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη μέσω της διατροφής;

✅ Αυξήστε τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.🍎 Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σιτηρά ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες και ιδιαίτερα οι διαλυτές (β-γλυκάνες, πηκτίνη) εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερίνης και βοηθούν στην απομάκρυνση της μέσω των κοπράνων.

✅ Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα (καρύδια, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο). 🥑 Έχουν αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα αγγεία από την αθηρωμάτωση και αυξάνουν την HDL και ταυτόχρονα μειώνουν την LDL χοληστερόλη.

✅ Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Αυτό θα το επιτύχετε επιλέγοντας άλιπα κρεατικά όπως πουλερικά και ψάρια, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας σε 1 μερίδα εβδομαδιαία 🍗,  αντικαθιστώντας το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τα πλήρη γαλακτοκομικά σε μέτρια σε λιπαρά (1,5-2%). 🍶

✅ Αποφύγετε τα trans λιπαρά τα οποία βρίσκονται στα τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα (πατατάκια, κρουασάν, κέικ), καθώς είναι ο νούμερο 1 παράγοντας για αύξηση της LDL.