Ουρολοίμωξη & διατροφή2 λεπτά ανάγνωση

Το καλοκαίρι συνήθως παρατηρείται αύξηση της συχνότητας λοιμώξεων του ουροποιητικού και ιδιαίτερα στις γυναίκες 👩🏼‍🦰.

➡️ Ο λόγος είναι η αυξημένη έκθεση σε μικρόβια 🦠. Μάλιστα 9 στις 10 φορές η ουρολοίμωξη οφείλεται στο βακτήριο E.Coli που φυσιολογικά αποικεί στον εντερικό σωλήνα.

➡️ Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν όπως αναφέρθηκε οι γυναίκες, διότι η ουρήρθα βρίσκεται πιο κοντά στον κόλπο, και ειδικότερα οι έγκυες, καθώς υπάρχει αυξημένη πίεση της κύστης και άτομα που δεν ουρούν συχνά, όπως οι ηλικιωμένοι 👵.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ουρολοίμωξη; 🤔

Η πιο συνήθης αντιμετώπιση είναι η αντιβίωση 💊 σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα γιατρό. Ωστόσο, συχνά καθιστά τα μικρόβια ανθεκτικά και μπορεί να μην αντιμετωπιστεί πλήρως με αποτέλεσμα την υποτροπή.

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της ουρολοίμωξης μέσω της διατροφής;

✅️ Τα κράνμπερι!
Περιέχουν ένα είδος σακχάρου την D-μαννόζη η οποία έχει την ιδιότητα προσκόλλησης των παθογόνων μικροργανισμών στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και αποβολής τους μέσω της ούρησης. Επίσης, είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (προανθοκυανιδίνες) που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες.

✅️Τα προβιοτικά!
Τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στον βλεννογόνο του εντέρου, του κόλπου, του ουροποιητικού και στο δέρμα μας και καταπολεμούν τα παθογόνα βακτήρια, όπως αυτά που προκαλούν την ουρολοίμωξη.
Η λήψη όμως αντιβίωσης, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και το στρες μπορούν να μειώσουν τον πληθυσμό τους και για αυτο μαζί με τη λήψη αντιβίωσης συστήνεται και η αγωγή με προβιοτικά.
Επίσης, τα προβιοτικά τα συναντάμε στο γιαούρτι και ιδιαίτερα το κατσικίσιο, το τουρσί, το τυρί και το κεφίρ 🥛.

✅️ Φυτικά εκχυλίσματα όπως η σημύδα, η τσουκνίδα και το χαμομήλι 🍃!
Λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά και έχουν αντιμικροβιακή δράση.

✅️ Βιταμίνη C 🍊 και Ψευδάργυρος 🥜! Ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι των βακτηρίων.
Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C κάνει τα ούρα πιο όξινα, δημιουργώντας ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια.

✅️ Νερό!
Φυσικά πρέπει να είναι αυξημένη η κατανάλωση του (πάνω από 2 λίτρα ημερησίως), ώστε να αποβληθουν τα μικρόβια και τα ουρά να είναι όσο το δυνατόν πιο διαυγή 💦.