Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Ω-3 λιπαρά οξέα1 λεπτά ανάγνωση

Τα ω-3 είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα, δηλαδή δεν μπορούμε να τα συνθέσουμε και πρέπει να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας 🐟.

Ανήκουν στην κατηγορία των καλών λιπαρών, καθώς έχουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας ❤️ και τα χρειαζόμαστε στη διατροφή μας για πολλούς λόγους:

✔️ Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες (υγεία καρδιαγγειακού, εντέρου, αντιCa ιδιότητες) 🫀

✔️ Διατηρούν σε ύφεση φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα όπως Νόσος Cronh, αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος, κλπ.

✔️ Είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου (παιδική ηλικία και εγκυμοσύνη), αλλά και για την προστασία του από νευροεκφυλιστικές νόσους (π.χ. άνοια) 🧠

✔️ Συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού 🛡

Από αυτά πιο σημαντικά είναι το EPA και το DHA, που τα βρίσκουμε κυρίως στα ψάρια. Το α-λινολενικό οξύ (ALA) θα μετατραπεί σε μικρότερο ποσοστό σε EPA.

Η σύσταση για την κατανάλωση EPA και DHA για τον γενικό πληθυσμό είναι 250 mg/ημέρα  και ALA 2g/ ημέρα.
Ή αλλιώς 1-2 μερίδες ψάρι/εβδομάδα 🐟 και καθημερινή κατανάλωση 1 μερίδας ξηρών καρπών 🥜