Διαβήτης Κύησης2 λεπτά ανάγνωση
Ο Διαβήτης κύησης 🤰 είναι ο διαταραγμένος μεταβολισμός γλυκόζης που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συνήθως στο 2ο τρίμηνο) και χαρακτηρίζεται κυρίωςαπό αντίσταση στην ινσουλίνη.
▶️ Η διάγνωση γίνεται με μια ειδική εξέταση ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας 💉.
▶️ Η συχνότητα εμφάνισης του είναι περίπου 3% και παρόλο που μετά τον τοκετό εξαφανίζεται, οι γυναίκες αυτές 👩🏻 έχουν 30% πιθανότητα να εμφανίσουν Διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα χρόνια.
▶️ Εάν ο Διαβήτης παραμείνει αρύθμιστος μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως υπέρταση, μεγάλο βάρος νεογνού,👶 κακή αιματική κυκλοφορία στον πλακούντα και πιθανόν να προκύψει πρόωρος τοκετός ή να χρειαστεί καισαρική τομή.
Ποιες γυναίκες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο; 🔎
✔️ Οικογενειακό ιστορικό
✔️ Παχυσαρκία
✔️ Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
✔️ Προηγούμενες αποβολές
Πώς αντιμετωπιζεται; 🤔
Η ρύθμιση του Διαβήτη σε αυτήν την περίπτωση δεν γίνεται με φάρμακα λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά με τροποποίηση της διατροφής της εγκύου 🍎. Εάν πάρα τη διατροφή τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν, τότε γίνεται αντιμετώπιση με χορήγηση ινσουλίνης 💉.
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή της διαβητικής εγκύου;
✅️ Το σωματικό της βάρος. Εάν πρόκειται για παχύσαρκη έγκυο, δε θέλουμε να αυξηθεί το βάρος της και εάν ο Διαβήτης εμφανιστεί στην αρχή της εγκυμοσύνης σε μια παχύσαρκη μειώνουμε τη θερμιδική της πρόσληψη ⬇️ κατά ένα ποσοστό.
✅️ Την πρόσληψη υδατανθράκων. Μειώνεται το ποσοστό πρόσληψης και αλλάζει η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνει η έγκυος.
Για παράδειγμα αντικαθιστάται το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, δημητριακά, κλπ. με προϊόντα ολικής άλεσης 🍞, αντί για πατάτα συστήνεται η γλυκοπατάτα, μειώνεται η πρόσληψη ζάχαρης και αντί για ώριμα, αποξηραμένα φρούτα και χυμούς προτείνονται τα σχεδόν άγουρα φρούτα με τη φλούδα 🍏.
✅️ Η συχνότητα των γευμάτων αυξάνεται και αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα σε μικρή συχνότητα, ώστε να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 🩸.
⚠️ Για περισσότερες διατροφικές συμβουλές και για την σωστή παρακολούθηση του Διαβήτη κύησης, επισκεφθείτε ένα διαιτολόγο!