Βιολογικά τρόφιμα & τί είναι1 λεπτά ανάγνωση

Αναρρωτιέστε εάν τα Βιολογικά Τρόφιμα είναι καλύτερα από τα συμβατικά και γιατί να τα προτιμήσουμε; 🤔

Σε αυτό το Post θα αναλύσω όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα Βιολογικά Τρόφιμα 🌱.

✳️ Τι ειναι τα Βιολογικά Τρόφιμα;

Τα βιολογικά ή οργανικά τρόφιμα είναι όσα προέρχονται από καλλιέργειες, όπου απαγορεύεται η χρήση χημικού φυτοφαρμάκου/ λιπάσματος και ορμόνης 🌽 και συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που περιγράφει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία 🇪🇺σχετικά με την βιολογική παραγωγή (Ε.Ο.Κ. 2092/91).
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οργανικές ουσίες για την παραγωγή τους όπως η κοπριά 💩.
Στη βιολογική κτηνοτροφία 🐄 χρησιμοποιούνται βιολογικές ζωοτροφές και απαγορεύονται τα φάρμακα και οι ορμόνες.

✳️ Υπάρχουν διάφορες στη θρεπτική αξία;

Οι μελέτες αποδεικνύουν πως δε διαφέρουν σημαντικά από τα συμβατικά τρόφιμα 🍏 με εξαίρεση τα αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο, πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη). Αυτό που κάνει τα βιολογικά πιο υγιεινά είναι ότι έχουν πολύ μικρότερη περιεκτικότητα βλαβερών ουσιών σε σχέση με τα συμβατικά και δεν ειναι γενετικά τροποποιημένα 🧬.

✳️ Ποιες ομάδες ατόμων πρέπει να τα προτιμούν;

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανάλωση τους από τα βρέφη (μετά τον 6ο μήνα) 👶 και παιδιά 🧒, για τη σωστή και ασφαλή ανάπτυξη τους.
Οι έγκυες είναι προτιμότερο να καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα 🤰, καθώς θα αποφύγουν ουσίες που μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι 👵, οι καρκινοπαθείς και τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα (οστεοαρθρίτιδα, λύκος, κλπ.) είναι καλύτερα να προτιμούν βιολογικά προϊόντα στη διατροφή τους 🍅.