Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου1 λεπτά ανάγνωση

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα είναι μια πάθηση που αφορά το 10-20% του πληθυσμού.👫🏻🧑‍🤝‍🧑
Η παθοφυσιολογία και η θεραπεία του απασχολουν συνεχώς τους ασθενείς και την ερευνητική κοινότητα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

➡️ Τι είναι λοιπόν το ΣΕΕ;

Είναι μια χρόνια δυσλειτουγία του λεπτού και του παχέος εντέρου που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή, διαπερατότητα των επιθηλιακών κυττάρων του εντέρου, μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος 🦠.

Τα πιο κοινά συμπτώματα ειναι:

✔️ Κοιλιακές κράμπες-πόνος
✔️ Αποβολή αερίων
✔️ Φούσκωμα
✔️ Δυσπεψία
✔️ Ναυτία
✔️ Διάρροια (40% των ασθενων)
✔️ Δυσκοιλιότητα (ή και εναλλαγές)
✔️ Βλέννα στα κόπρανα

➡️ Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ΣΕΕ είναι:

▪️Κακή διατροφή, χαμηλή σε φυτικές ίνες
▪️Παχυσαρκία
▪️Άγχος
▪️Αντιβιοτικά
▪️Λοιμώξεις γαστρεντερικού

Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά; 🍎

Οι διατροφικές συστάσεις εξαρτώνται κυρίως από τον τύπο του ΣΕΕ (διάρροια, δυσκοιλιότητα, εναλλαγές) 💩 και την αιτία (στρες, κακή διατροφή).

Γενικότερα συστήνονται μικρά και συχνά γεύματα (τουλάχιστον 3) και όχι μεγάλα, κατανάλωση βοτάνων όπως ο μάραθος🌿, κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε προβιοτικά όπως το κεφίρ 🥛, πρεβιοτικά (φυτικές ίνες)🥬 και άσκηση 🚴‍♀️.

Το μοντέλο διατροφής 🍽 που συστήνεται να εφαρμόζεται στους ασθενείς με ΣΕΕ και φαίνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από μελέτες να μειώνει τις εξάρσεις και τα συμπτώματα είναι η δίαιτα low fodmap. Εφαρμόζεται αποκλειστικά από διατροφολόγους, αποκλείει κάποια τρόφιμα και γίνεται κάτω από συχνή παρακολούθηση.👩🏻‍⚕️

➡️ Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα συστηματικά ή αναρρωτιέστε εάν πάσχετε από ΣΕΕ, μπορούμε να διενεργήσουμε ένα διατροφογενετικό τεστ σε συνεργασία με την @dnatherapeutics, το οποίο ταυτόχρονα θα δείξει τυχόν τροφικές ευαισθησίες και άλλα παθογόνα αιτία που μπορεί να συνδέονται με το ΣΕΕ.

Κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη διατροφή!