Η θρεπτική αξία του χαλβά ( & συνταγή)2 λεπτά ανάγνωση

Ο χαλβάς είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας 🪁

➡️ Τα είδη του Χαλβά είναι: σιμιγδαλένιος, σησαμένιος και από αλεύρι.

✔️ Ο σιμιγδαλένιος και ο χαλβάς με αλεύρι έχουν περίπου 280 kcals/100 g.
Έχουν ως κύριο συστατικό το ελαιόλαδο 🫒 και συνήθως περιέχουν και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα). Έτσι είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα 🫀.

Εαν περιέχει σταφίδες 🍇, αυξάνονται τα οφέλη για την υγεία, λόγω των πολυφαινολών (ρεσβερατρόλη) που προστατεύουν από τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, αλλά και από νευροεκφυλιστικές νόσους (όπως το Alzheimer)🧠.

✔️ Ο σησαμένιος χαλβάς έχει ως βάση το ταχίνι, το οποίο είναι γνωστό για τη μεγάλη θρεπτική του αξία. Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και έχει περίπου 500 kcals ανά 100 g.
Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και σε μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο για γερά οστά 🦴 και καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος 💪🏼.

Σε σχέση με άλλα γλυκά ο χαλβάς υπερτερεί γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 🩸και είναι κατάλληλος και για διαβητικούς, καθώς και η κανέλα που περιεχει ο χαλβάς έχει θετικές επιδράσεις στο διαβήτη τύπου ΙΙ.

⚠️ Ο χαλβάς αποτελεί ένα τρόφιμο θερμιδικά πυκνό, οπότε παρόλο τη μεγάλη διατροφική του αξία πρέπει να προσέχουμε το μέγεθος της μερίδας.

👩‍🍳 Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά

Υλικά:
✅️ 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
✅️ 1,5 φλιτζ. μέλι
✅️ 2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
✅️ 4 φλιτζ. νερό
✅️ ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
👉🏻 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύσμα και μόλις αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι 🍯
👉🏻 Σε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε
👉🏻 Όταν ροδίσει το βγάζουμε από τη φωτιά  και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε ξηρούς καρπούς ή σταφίδες
👉🏻 Ξαναβάζουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πήξει και στη συνέχεια το βάζουμε σε φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει

Καλή απόλαυση!