Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στην υγεία των παιδιών μας1 λεπτά ανάγνωση

Αυξητική φαίνεται να είναι η τάση της παιδικής παχυσαρκίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός πως πολλοί δάσκαλοι αναφέρουν περιστατικά ζάλης και λιποθυμίας από παιδιά λόγω πείνας, έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) μαζί με το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, έδειξε πως τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν εκτοξευτεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2012 σε 150 δημοτικά σχολεία της Ελλάδος και έλαβαν μέρος 2.755 μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και 2.924 μαθητές της Δ’ τάξης. Τα αποτελέσματα έδειξαν το 36% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών της Β’ τάξης Δημοτικού είχε βάρος άνω του φυσιολογικού με τα ποσοστά παχυσαρκίας να φτάνουν περίπου το 13-14% αντίστοιχα.

Στην Δ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση της παχυσαρκίας, με το 44% των αγοριών και το 41% των κοριτσιών, να έχει βάρος άνω του φυσιολογικού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως βρέθηκε σημαντική αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και του σωματικού βάρους άνω του φυσιολογικού, κατά 50% σε βάθος δεκαετίας. Σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη της ΕΙΕΠ το 2003, τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 6 έως 12 ετών εμφάνιζαν ποσοστό παχυσαρκίας 9% και 6% σε σχέση με τα σημερινά ποσοστά 13-14%.

Αν και οι ακριβείς λόγοι που η οικονομική κρίση οδηγεί σε παχυσαρκία βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, οι ειδικοί πιστεύουν πως  σημαντικό ρόλο παίζουν οι υψηλές τιμές των υγιεινών τροφίμων, με αποτέλεσμα η οικογένεια να οδηγείτε  σε φτηνά ταχυφαγεία, η φτηνή ψυχαγωγία με την τηλεόραση στο σπίτι και το στρες της οικονομικής εξαθλίωσης.