Η αξία των σταφυλιών1 λεπτά ανάγνωση

Ήρθε η εποχή για τα αγαπημένα μας σταφύλια 🍇

Τα σταφύλια έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή 🇬🇷 από την αρχαία εποχή και καταναλώνονται με την κατάλληλη επεξεργασία με διάφορους τρόπους πέρα από ωμά, όπως σαν σταφίδες, κρασί και ξύδι.

🔎 Η εγχώρια παραγωγή χωρίζεται σε δύο ποικιλίες, τις έγχρωμες και τις λευκές και η πλειοψηφία προορίζεται για την παραγωγή κρασιού 🍷.

Ποια είναι η θρεπτική αξία και τα οφέλη των σταφυλιών; 🧐

✅️ Είναι πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορος, ασβέστιο.
Μάλιστα, η λήψη τους συστήνεται σε άτομα που έχουν υπέρταση (λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο), καθώς σύμφωνα με κλινικές μελέτες έχουν αντιυπερτασικές ιδιότητες.

✅️ Είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες, συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των ματιών 👀 και του ανοσοποιητικού συστήματος 🛡.
Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος και στην οστική πυκνότητα 🦴.

✅️ Είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, με μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ανθοκυανίνες και ρεσβερατρόλη.
Τα συστατικά αυτά βρίσκονται κυρίως στην κόκκινη ποικιλία 🍇 και προσφέρουν προστασία έναντι της γήρανσης, της αθηροσκλήρωσης και διερευνούνται και οι αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Αλώστε δεν έχει βγει άδικα το ρητό “οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου”.

🆘️ Τα σταφύλια σε σύγκριση με άλλα φρούτα έχουν λίγα επιπλέον σάκχαρα, συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους διαβητικούς και ιδανικά σε συνδυασμό με κάποιο ξηρό καρπό 🥜, ώστε να πετύχουμε χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο.