Το θρεπτικό κυδώνι1 λεπτά ανάγνωση

Το κυδώνι ξεχωρίζει ως φρούτο εποχής.
Από τα αρχαία χρόνια καλλιεργείται στην Ελλάδα 🇬🇷 αν και η καταγωγή του είναι από την νοτιοδυτική Ασία και τον Καύκασο.

Είναι ένα φρούτο που μοιάζει μεταξύ αχλαδιού 🍐 και μήλου 🍏 και το χρώμα του είναι κίτρινο προς χρυσό (στην μυθολογία αναφέρεται ως χρυσό μήλο).

Γιατί να το καταναλώνουμε; 🤔

✳️ Είναι ένας από τους πιο υγιεινούς καρπούς καθώς περιέχει πολλές πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες:
✔️ 15 mg βιταμίνη C/100 g.
✔️ 40 IU βιταμίνη Α/100 g.
✔️ 197 mg κάλιο/100 g.
✔️ 11 mg ασβέστιο/100 g.

✳️ Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη (ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών), που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, στην απώλεια βάρους και στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο του Διαβήτη τύπου 2🩸.

✳️ Είναι πλούσιο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες (συνολικά 2 g./100 g.), οπότε βοηθά και στην καλή λειτουργία του εντέρου, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα 😥.

✳️ Περιέχει 36 mg/100 g. μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαρών στη διατροφή μας, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες 🫀 και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσουμε τα κυδώνια:
✔️ Σε σπιτικό γλυκό του κουταλιού
✔️ Σε μαρμελάδα κυδώνι
✔️ Σε κομμάτια στον φούρνο πασπαλισμένα με λίγη ζάχαρη και κανέλα
✔️ Με ψητό χοιρινό στο φούρνο
✔️ Με κοτόπουλο στη γάστρα η σαν γέμιση

Δοκιμάστε το!✌️