Διατροφή και Καρκίνος1 λεπτά ανάγνωση
04/02 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
🔎Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Το 1/3 των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στη χρήση καπνού 🚬 , στην παχυσαρκία, στην υπερκατανάλωση αλκοόλ 🍺, στη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών 🍎 και στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. 🏃♂️
➡️ Έτσι για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση της ασθένειας συστήνεται η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, συστηματική σωματική δραστηριότητα και αποχή από το κάπνισμα. Και φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις και τρόφιμα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια αντιοξειδωτική διατροφή:
✔ Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως 🥬
✔ Κατανάλωση φυτικών ινών, τουλάχιστον 18 γρ. ημερησίως (προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη, ξηροί καρποί, όσπρια, σπόροι, φρούτα, λαχανικά) 🥜
✔ Πρόσληψη φυτοχημικών όπως το λυκοπένιο (ντομάτα, καρπούζι)🍅, πολυφαινολών (ελαιόλαδο, σταφύλια, καφές)🫒, α και β-καροτενίου (καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτα)🥕, λουτεΐνης (σπανάκι, αβοκάντο)🥑 σουλφοραφάνες (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο)🥦
✔ Πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί) 🐟
✔ Αλκοόλ με μέτρο (σε επίπεδο πρόληψης έως 2 μερίδες για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες ημερησίως) και συνιστάται περισσότερο η κατανάλωση κόκκινου κρασιού λόγω των πολυφαινολικών ουσιών του🍷
✔ Οι βιταμίνες που προσφέρουν αντιοξειδωτική προστασία είναι οι A, C και Ε !