Δυσανεξία στη λακτόζη2 λεπτά ανάγνωση

Πιστεύεις ότι ανήκεις στα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη; 🥴
Σε αυτό το Post θα σου λυθούν όλες οι απορίες!

✴️ Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Αρχικά, η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο (υδατάνθρακας) που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά 🥛, κυρίως όμως στο γάλα, καθώς στο γιαούρτι και στα τυριά 🧀 λόγω της ζύμωσης που υπόκεινται, μειώνεται η περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση στην οποία εμφανίζονται κάποια γαστρεντερικά συμπτώματα, περίπου 1-2 ώρες από την κατανάλωση γαλακτοκομικών 🧋, λόγω αδυναμίας απορρόφησης της λακτόζης από το έντερο.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
✔️ Φούσκωμα
✔️ Πόνος στην κοιλιά
✔️ Διάρροια
✔️ Γουργουρισμα κοιλιάς-εντονος περισταλτισμός εντέρου

✴️ Που οφείλεται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Κυρίως, σε μείωση της δραστικότητας του ενζύμου λακτάση που τη διασπά στο λεπτό έντερο, που είναι κάτι φυσιολογικό με την πάροδο των χρόνων και εντοπίζεται περίπου στο 75% του ενήλικου πληθυσμού👫🏻 ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.

✴️ Πώς αντιμετωπιζεται;

Η λύση είναι ο περιορισμός της λακτόζης στη διατροφή. Τα άτομα με μεγάλη δυσανεξία μπορούν να ανεχθούν μέχρι 6 γρ. λακτόζης την ημέρα, που περιέχεται σε 1/2 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι 🍼, και σταδιακά μπορεί να αυξηθεί στα 12 γρ. την ημέρα.

Επίσης, μπορεί να γίνει αντικατάσταση των γαλακτοκομικών με γάλα ή γιαούρτι χωρίς λακτόζη ή με φυτικά ροφήματα και γιαούρτια π.χ. γάλα καρύδας, σόγιας, αμυγδάλου, τα οποία είναι και ενισχυμένα με ασβέστιο 🥥.

⚠️ Προσοχή σε τρόφιμα του εμπορίου που μπορεί να περιέχουν σαν έκδοχο λακτόζη όπως έτοιμα μπιφτέκια κοτόπουλο, μπισκότα, μπάρες δημητριακών/πρωτεΐνης κ.α.🍪

✴️ Πώς μπορώ να μάθω αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη;

Με ένα διατροφογενετικό τεστ 🧬ανιχνεύεται το γονίδιο MCM6 το οποίο σχετίζεται με την πεψη της λακτόζης και επίσης, μπορούν να ανιχνευθούν και άλλα γονίδια που μπορεί να είναι υπεύθυνα για παθολογικές καταστάσεις που επιφέρουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Στο γραφείο μου σε συνεργασία με την @dnatherapeutics μπορούμε να διενεργήσουμε ένα διατροφογενετικό τεστ που θα μας δώσει τις απαντήσεις!

Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας για ανάλυση του γονιδιόματος σας και μια διατροφή προσαρμοσμένη σε αυτό!