Η θρεπτική αξία του μελιού2 λεπτά ανάγνωση

Το μέλι 🍯 είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, την ευεξία, αποτελεί σύμβολο μακροζωίας🧘‍♀️, και πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια κατατάσσεται στις υπερτροφές!

Οι ποικιλίες του είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, καστανιάς, πορτοκαλιάς, κα. 🌳και τελευταία το μέλι μαννούκα το οποίο προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Το χρώμα του διαφέρει ανάλογα την ποικιλία.

Ποια η διατροφική αξία του μελιού; 🤔

Το μέλι αποτελείται από φυσικά σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη), τα οποία απορροφώνται άμεσα, οπότε είναι μια καλή επιλογή για μετά την άσκηση π.χ. γιαούρτι με μελι ή ως γλυκαντικό για ένα σνακ στο σχολείο π.χ. παστέλι με μέλι 🍯.
Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που δεν βρίσκονται στη ζάχαρη, οπότε σας παροτρύνω όπου μπορείτε να την αντικαταστήσετε.

✅️ Από βιταμίνες περιέχει Βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β6, Β9), συνεπώς έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, αλλά και συνεισφέρει στην υγεία του νευρικού 🧠 και του ανοσοποιητικού συστήματος 🛡.

✅️ Από μέταλλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σιδήρο, έτσι είναι σύμμαχος στην υγεία των οστών, του καρδιαγγειακού ❤️, των ματιών κ.α.

✅️ Άλλες ιδιότητες που αποδίδονται στο μέλι είναι αντιμικροβιακές, αντιαλλεργικές,  αντιϊκές, επουλωτικές, πρεβιοτικές (υγεία γαστρεντερικού και ανοσοποιητικού συστήματος).

Τι πρέπει να προσέξουμε στο μέλι;

✳️ Ένα σύνηθες φαινόμενο στην αγορά είναι η νοθεία του μελιού. Αυτό που προσέχουμε είναι να αναγράφεται στην ετικέτα η χώρα προέλευσης, η εμπορική ονομασία και η έδρα του παρασκευαστή, το καθαρό βάρος, η ημερομηνία λήξης και ο αριθμός παρτίδας.
Αποφύγετε την αγορά από πλανόδιους πωλητές, καθώς είναι επίφοβα για νοθεία.

✳️ Αποφεύγουμε την έκθεση του μελιού στον ήλιο, καθώς αλλοιώνεται η ποιότητα του. Η κρυστάλλωση που συμβαίνει είναι φυσιολογικό φαινόμενο και συμβαίνει συνήθως στο μέλι ανθέων 🌼.

✳️ Το μέλι μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς, σε αντίθεση με τη ζάχαρη, καθώς η φρουκτόζη του μελιού καθώς η απορρόφηση της στο αίμα γίνεται ενεργητικά και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.