Η Ειρήνη Κοντοπίδου στα Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά

Η Ειρήνη Κοντοπίδου στα Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά1 λεπτά ανάγνωση

Η επιστημονική δημοσίευση με τη μορφή της ανασκόπησης και τίτλο «Η επίδραση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων στον γλυκαιμικό έλεγχο» από την κλινική διαιτολόγο, Ειρήνη Κοντοπίδου δημοσιεύεται στον 28ο Τόμο των Ελληνικών Διαβητολογικών Χρονικών.

Τα Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά της ΔΕΒΕ (Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος) δημοσιεύουν εργασίες που έχουν διαβητολογικό ενδιαφέρον με κύριο σκοπό την ιατρική εκπαίδευση και επιμόρφωση. Τα θέματα διατροφής θεωρούνται εξαιρετικού ενδιαφέροντος στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη και αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα στην καθημερινή κλινική πράξη.

Η συγκεκριμένη εργασία αναφέρεται στην κατάλληλη διατροφή, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της σωστής ρύθμισης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την τακτική σωματική άσκηση. Ο ρόλος των μακροθρεπτικών συστατικών στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος έχει ερευνηθεί από πολλές μελέτες χωρίς να έχει καταλήξει η επιστημονική κοινότητα σε μια συγκεκριμένη σύσταση για καθένα από αυτά. Οι υδατάνθρακες είναι ο κύριος διαιτητικός παράγοντας για τη ρύθμιση του διαβήτη, και είναι πολύ σημαντική η ποσότητα, το είδος και η κατανομή τους σε ένα διαβητικό διαιτολόγιο. Ο περιορισμός τους δεν αποδεικνύεται να έχει σημαντική επίδραση στο γλυκαιμικό έλεγχο. Πιο σημαντική φαίνεται να είναι η συνολική σύσταση του γεύματος, που πρέπει να περιλαμβάνει και φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Οι μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών ή/και λιπαρών σε ένα γεύμα, φαίνεται να προκαλεί παρατεταμένη υπεργλυκαιμία για πολλές ώρες μετά την κατανάλωση. Έτσι, η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου, βασισμένο στη Μεσογειακή διατροφή, φαίνεται ότι είναι η απάντηση στη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

Μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση εδώ.