Διατροφή & Γονιμότητα2 λεπτά ανάγνωση
Η γονιμότητα συνεπάγεται με την υγεία του αναραγωγικού συστήματος του αντρικού και γυναικείου φύλου. 👨👩👦
Φυσιολογικά, μετά από 6 μήνες προσπάθειας σύλληψης, 8 στις 10 γυναίκες καταφέρνουν να μείνουν έγκυες. 🤰
➡️ Κυρία αίτια υπογονιμότητας αποτελούν οι ορμονικές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το μεταβολικό σύνδρομο, η χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και το στρες.
Ποια λοιπόν, η σχέση της διατροφής με την γονιμότητα; 🤔
✳ Το χαμηλό βάρος, το υπερβολικό βάρος, η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι καταστάσεις που μπορούν να αλλάξουν το προφίλ ορμονών όπως η ινσουλίνη και οι λιποκίνες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. 👶
✳ Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (λευκά σιτηρά, ζάχαρη) σχετίζεται με αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα ενδοκρινικές διαταραχές, μειωμένη ωριμότητα ωαρίων και ελαττωμένη ποιότητα σπέρματος.
Αντίθετα, η πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών 🥯, δείχνουν να έχουν οφέλη για την αναπαραγωγική υγεία.
✳ Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) που συναντάμε κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (αβοκάντο, ταχίνι, ξηροί καρποί, κα.) και στα ψάρια 🐟, επηρεάζουν θετικά την ποιότητα των ωαρίων, την ανάπτυξη ωορηξίας και βελτιώνουν την ενδομητριακή δεκτικότητα.
✳ Σύμφωνα με μελέτες έχει φανεί ότι η πρόσληψη προϊόντων σόγιας 🌱 μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης κύησης και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το πάχος του ενδομητρίου.
✳ Θετική επίδραση στη γονιμότητα έχουν και το φολικο οξύ 🥗 και η βιταμίνη Β12 🥩, και μάλιστα συστήνεται η υψηλή πρόσληψη τους πριν ακόμα τη σύλληψη, καθώς είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου και τυχόν έλλειψη τους μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.
✳ Επιπλέον, σημαντική για τη γονιμότητα είναι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου (30-60 mg) 🍗, ψευδαργύρου 🦪 ιδιαιτέρως για τους άντρες καθώς βελτιώνει την ποιότητα σπέρματος και βιταμίνης D ☀️, η οποία έχει ορμονική δράση και η έλλειψη της οδηγεί σε υπογονιμότητα.
👉🏻 Τέλος, η καταλληλότερη διατροφή που ευνοεί την γονιμότητα είναι η Μεσογειακή 🫒, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, φρούτων, ξηρών καρπών, οσπρίων και λαχανικών.