Γλυκοπατάτες vs Κίτρινες πατάτες1 λεπτά ανάγνωση

Σε τι διαφέρουν οι γλυκοπατάτες από τις κλασσικές κίτρινες πατάτες; 🤔

Οι πατάτες είναι λαχανικό 🥔, επειδή όμως περιέχουν μεγάλη ποσότητα αμύλου ανήκουν στα αμυλούχα λαχανικά και στην διαιτολογία κατατάσσονται στα ισοδύναμα των δημητριακών μαζί με το ψωμί, τα αρτοσκευασματα, τα ζυμαρικά, κλπ. 🍜

✳️ Και τα δύο είδη πατάτας είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το Κάλιο (περίπου 300 mg/100 g), το Μαγνήσιο (20 mg) και η βιταμίνη C (12,8 mg).

Συγκριτικά οι γλυκοπατάτες υπερτερούν σε περιεκτικότητα σε:

✔️ βιταμίνη Α (συγκεκριμένα β-καροτένιο)
✔️ φυτικές ίνες (2,5 g/100 g ενώ οι κλασικές 1,5 g)
✔️ βιταμίνη Ε (0,94 mg ενώ οι κλασσικές περιέχουν ίχνη)

✳️ Επίσης, οι γλυκοπατάτες είναι χαμηλότερες σε θερμίδες (76 kcals/100 g), σε σχέση με τις κίτρινες (93 kcals), καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό💧.

✳️ Όμως, το βασικό διατροφικό τους προτέρημα είναι ο γλυκαιμικός δείκτης! Οι γλυκοπατάτες θεωρούνται μετρίου γλυκαιμικού δείκτη (65 ψητές), ενώ οι κλασικές υψηλού (135 ψητές).
Αυτό σημαίνει ότι η κλασική πατάτα αυξάνει πιο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 🩸και συστήνεται στους διαβητικούς η κατανάλωση γλυκοπατάτας και όχι κίτρινης.

👉🏻 Συμπερασματικά, οι γλυκοπατάτες έχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους σε σύγκριση με τις κλασσικές κίτρινες πατάτες 🥔 και συμβάλλουν στην υγεία των ματιών 👁, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου.

Καλή σας όρεξη!