Τί είναι το comfort food;2 λεπτά ανάγνωση

Ακούς συχνά τον όρο “comfort food” και αναρωτιέσαι τι ειναι; 🤔

Δεν πρόκειται για ένα ακόμα trend στη διατροφή, αλλά στην ουσία είναι μια συνήθεια.

Το φαγητό 🍽 πέρα από την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών και την ικανοποίηση της πείνας, είναι και μέσο κοινωνικοποίησης, αλλά και μέσω κάλυψης των ψυχολογικών μας αναγκών 😃.

Έτσι, ο όρος “comfort foods” 🌭 περιγράφει τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε όταν δεν είμαστε σε καλή ψυχολογική κατάσταση 😵‍💫 , ή όταν θέλουμε να “επιβραβεύσουμε” τον εαυτό μας π.χ. μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά 😮‍💨.
Στην ουσία είναι το φαγητό της παρηγοριάς.

Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι η σοκολάτα 🍫 και γενικά τα γλυκά 🧁, η pizza, τα burger 🍔, το σουβλάκι και γενικά τα junk food και συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια 🍟 και τα μπισκότα 🍪. Τρόφιμα, δηλαδή με μικρή θρεπτική αξία και πυκνά σε θερμίδες.

Τα βιοχημικά αιτία πίσω από την κατανάλωση comfort foods, είναι ότι ο εγκέφαλος 🧠 έχει την ικανότητα να επαναφέρει ευχάριστες μνήμες που έχουμε βιώσει στο παρελθόν και συνδέονται με αυτές τις τροφές και ταυτόχρονα γίνεται έκλυση κατεχολαμινών (ορμόνες της χαράς) 😊.
Συνεπώς, τρόφιμα που περιέχουν κυρίως τρυπτοφάνη (πρόδρομος της σεροτονίνης), μας δίνουν ένα προσωρινό boost στην ψυχολογία μας.

👉🏻 Όμως, η συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών συνδέεται με παχυσαρκία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και μακροπρόθεσμα εντείνει ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό στρες!

Υπάρχουν, λοιπόν υγιεινά comfort foods;
Φυσικά και υπάρχουν!

Φαγητά που περιέχουν τρυπτοφάνη και μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας είναι τα υδατανθρακούχα π.χ. ρύζι, μακαρόνια (προτιμήστε ολικής ώστε να παρατείνετε την πείνα σας), τα φρούτα 🍌και οι ξηροί καρποί, το τυρί 🧀 και η σοκολάτα (προτιμήστε μαύρη για περισσότερα αντιοξειδωτικά) 🍫.

Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά όπως το κεφίρ 🥛, το γιαούρτι και το τουρσί και τα πρεβιοτικά (φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά) έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας 🕉.