Δυσανεξία στη γλουτένη2 λεπτά ανάγνωση
Η 16η Μαΐου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς είναι ημέρα ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη είναι η νόσος που περιγράφει τη δυσανεξία στη Γλουτένη και συγκεκριμένα τη γλιαδίνη (γλιαδίνη+γλουτενίνη=γλουτένη), ένα είδος πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο η γλουτένη αναγνωρίζεται ως αντιγόνο και το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, δημιουργώντας φλεγμονή. 1 στους 10 είναι πιθανό να νοσεί και συνήθως ξεκινά από την παιδική ηλικία, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί και στους ενήλικες.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι:
Γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια, φούσκωμα, πόνος, ναυτία
Απώλεια βάρους/ καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά
Ορμονικές διαταραχές λόγω δυσαπορρόφησης λίπους και θρεπτικών συστατικών
Κράμπες, πονοκέφαλος, κ.α.
Τα αιτία μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, η υψηλή έκθεση των ατόμων σε γλουτένη, καθώς πλέον βρίσκεται και σε πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, αλλά και το χαμηλό εντερικό μικροβίωμα (φιλικά βακτήρια).
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις συγκεκριμένων αντιγόνων και με κολονοσκόπηση και είναι απαραίτητη πριν την έναρξη μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης.
Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι ο μόνος τρόπος θεραπείας εφόρου ζωής.
Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί και σε φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, οδοντόκρεμες, καλλυντικά που μπορεί να περιέχουν γλουτένη για άτομα με μεγάλη ευαισθησία, και φυσικά σε τρόφιμα που έχει προστεθεί γλουτένη ως βελτιωτικό μέσο (π.χ. αλλαντικά) και στην επιμόλυνση.
Για τη σωστή εφαρμογή μιας διατροφής χωρίς γλουτένη και για περαιτέρω καθοδήγηση είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο.
️ Μην ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή κάποιο άλλο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου, καθώς δεν πρόκειται για μια δίαιτα απώλειας βάρους και η αποχή της σε υγιή άτομα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του εντέρου σε αυτή, όταν θα ξαναρχίσει η κατανάλωση!