Μελάσα1 λεπτά ανάγνωση

Μελάσα

Η μελάσα είναι ο παχύρευστος χυμός, σαν σιρόπι, που προκύπτει από τα ζαχαροκάλαμα ή τα ζαχαρότευτλα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μελάσας, τα οποία διαφέρουν ως προς την ποιότητα των ζαχαροκάλαμων, τον τρόπο συγκομιδής τους και τη μέθοδο παραγωγής της.

Ανήκει στις φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το μέλι και φημίζεται για την υψηλή περιεκτικότητα της σε σίδηρο. Επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η περιεκτικότητά της σε κάλιο, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ενώ το ασβέστιο και ο χαλκός βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών. Τέλος, η μελάσα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη.

Πέρα όμως από τα οφέλη της, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγεται ή να περιορίζεται η χρήση της. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η κατανάλωση μελάσσας πρέπει να αποφεύγεται εξαιτίας της υπακτικής δράσης & των μονοσακχαριτών που περιέχει. Ακόμη, τα άτομα με Σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με την κατανάλωση της και να συμβουλεύονται πάντα τον διαιτολόγο τους.

Πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε:

Η μελάσα μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη και το μέλι σε διάφορες συνταγές, αλλά και στη καθημερινή διατροφή. Για παράδειγμα στο γιαούρτι, σε smoothies, σε γλυκά, σε dressing για σαλάτες ακόμη και στα ροφήματα!