Βότανα και διαβήτης1 λεπτά ανάγνωση
Η κλινικός διαιτολόγος, Κοντοπίδου Ειρήνη, αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (πρώην ΔΕΒΕ) και συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα που οργάνωσε με θέμα “Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας”. Το θέμα της ομιλίας της αφορούσε τα φυτικά τρόφιμα και τα βότανα και το πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη.
Η κα Κοντοπίδου, ανέφερε ότι μετά το 2010 η σύγχρονη τάση στα διατροφικά πλάνα των διαβητικών είναι η ένταξη πολλών φυτικών τροφίμων και η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου παρόμοιου με αυτό της φυτοφαγίας. Ανέλυσε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του φυτοφαγικού τρόπου ζωής τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του διαβήτη. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε έρευνες που επιβεβαιώνουν, ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού πλάνου πλούσιου σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκαιμίας και να οδηγήσει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, ανάφερε και ανέλυσε τα φυτικά τρόφιμα όπου η Αμερικάνικη Διαβητολογική Εταιρεία παρουσιάζει ως υπερτροφές για το διαβήτη και στα οποία περιλαμβάνονται τα φρούτα, με έμφαση στα εσπεριδοειδή και όσα ανήκουν στην οικογένεια των μούρων, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα τρόφιμα ολικής άλεσης.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας της παρουσίασε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στη δράση των σημαντικότερα βότανα και μπαχαρικά που συσχετίζονται με το διαβήτη, όπως η κανέλλα, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ, ο ιερός βασιλικός, η αλόη και το σιταρόχορτο. Τόνισε ότι οι έρευνες που έχουν γίνει είναι λίγες και σε μικρό αριθμό συμμετεχόντων, και η αποτελεσματικότητά της χρήσης αυτών των βοτάνων εξαρτάται από τον τύπο βοτάνου και τη δοσολογία του.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία καθώς και τη συζήτηση που ακολούθησε εδώ: