Άρθρα | Page 3 | Κοντοπίδου Ειρήνη – Κλινικός Διαιτολόγος MSc

Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο «Άκου…να δεις!»

11:16 πμ
|
tv100 kontopidou eirini diaitologos thessaloniki

Την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015 η Ειρήνη Κοντοπίδου εμφανίστηκε καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του TV100 […]

Φυσικά γλυκαντικά

7:23 πμ
|

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη πέρα από γευστική απόλαυση και θερμίδες, δεν προσφέρει στον οργανισμό μας κάτι θρεπτικό, αλλά και τα χημικά υποκατάστατά της έχουν κατηγοριοποιηθεί για πολλές παρενέργειες. Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στα φυσικά γλυκαντικά. Φυσικά γλυκαντικά ονομάζονται όλα εκείνα τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν γευστικά τη ζάχαρη και να μας δώσουν περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας. Μέχρι τώρα, ως φυσικά γλυκαντικά όλοι γνωρίζαμε τη φρουκτόζη, το μέλι, τη ξυλιτόλη, τη μαλτιτόλη καθώς και τη στέβια που έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα πρωτοπόρα φυσικά γλυκαντικά που αξίζουν της προσοχής μας. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Νέκταρ ή σιρόπι αγαύης
Βγαίνει κατευθείαν από τον πυρήνα του κακτοειδούς φυτού αγαύη, το οποίο ζει και ευδοκιμεί στο Μεξικό. Οι ντόπιοι το αποκαλούν το «μέλι της αγαύης». Η αγαύη είναι το φυτό, από το οποίο παίρνουμε και την τεκίλα, περνά μέσα από πολλές χημικές διεργασίες για να γίνει σιρόπι. Ο χυμός συλλέγεται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν της αλόης, φιλτράρεται και συμπυκνώνεται μέσω βρασμού. Το νέκταρ της αποτελείται κυρίως από 90% φρουκτόζη και 10% γλυκόζη και είναι 1,4 έως 1,6 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Έχει παρόμοιες θερμίδες με τη ζάχαρη, αλλά επειδή είναι πιο γλυκό χρειάζεται να χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα για το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα. Μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε συνταγή. Είναι ένα από τα φυσικά γλυκαντικά το οποίο διαθέτει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να καταναλώνεται από διαβητικούς. Η γεύση του παρομοιάζει αυτή του μελιού (είναι και πιο γλυκιά) και περιέχει ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.
Το σιρόπι μελάσας
Η μελάσα ζαχαρότευτλου, αποτελεί το τελικό προϊόν από τη διαδικασία καθαρισμού της ζάχαρης. Παράγεται από το δεύτερο βρασμό του ζαχαροκάλαμου και έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση από τη ζάχαρη. Το όνομα της προέρχεται από την πορτογαλική λέξη «melaço» που σημαίνει μέλι. Η μελάσα περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με το μέλι, αλλά υπολείπεται σε βιταμίνη C. Η μαύρη ζάχαρη συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα (η μελάσα της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση). Η μελάσα έχει γλυκαιμικό δείκτη 55. Το θετικό είναι πως μεταβολίζεται πιο αργά απ’ ότι η κοινή ζάχαρη αλλά έχει τις ίδιες θερμίδες με αυτήν. Η μελάσα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά γλυκαντικά στον κόσμο. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Η μελάσα ζαχαροκάλαμου χρησιμοποιείται σε σάλτσες, γλυκίσματα, ροφήματα, κέικ, πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό. Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και από βρέφη και νήπια.
Ζάχαρη καρύδας
Ένα καινούργιο εναλλακτικό γλυκαντικό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (35). Παράγεται από το νέκταρ του άνθους του κοκοφοίνικα. Είναι από τα πιο γνωστά φυσικά γλυκαντικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, από όπου και προέρχεται. Αποτελείται από 75% σακχαρόζη, έτσι ώστε να απορροφάται πολύ πιο αργά. Σε σύγκριση με τη μαύρη ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας έχει 36 φορές περισσότερο σίδηρο, 4 φορές περισσότερο μαγνήσιο, και πάνω από 10 φορές περισσότερο ψευδάργυρο. Περιέχει ινοσιτόλη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, συστατικό των φωσφολιπιδίων στον εγκέφαλο, του σκελετού, της καρδιάς και των ανδρικών αναπαραγωγικών ιστών. Το νέκταρ των ανθών της καρύδας από το οποίο προέρχεται η ζάχαρη περιέχει 16 αμινοξέα. Έχει γλυκιά γεύση με μια «ιδέα» καραμέλας.
Σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου, κατακτά πλέον τα ράφια των σουπερμάρκετ, όπως γίνεται αρκετά χρόνια τώρα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το χυμό που προκύπτει από δέντρα σφενδάμου στην Βόρειο Αμερική και τον Καναδά. Μετά τη συγκομιδή ο χυμός συμπυκνώνεται για να μετατραπεί σε σιρόπι, διατηρώντας το φυσικό θρεπτικό περιεχόμενο και μοναδικά γλυκιά του γεύση. Το σιρόπι μετά την περισυλλογή, θερμαίνεται για να αποβάλει το νερό που περιέχει στη φυσική του μορφή. Περίπου 40-50 κιλά χυμού αποδίδουν 1 κιλό σιροπιού. Είναι μια ελάχιστα επεξεργασμένη τροφή, γι’ αυτό και κατατάσσεται στα φυσικά γλυκαντικά, περιέχει ψευδάργυρο και μαγγάνιο σε ελαφρώς υψηλότερες συγκεντρώσεις από ότι στο μέλι. Συγκεκριμένα για το μαγγάνιο, δύο κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου ημερησίως καλύπτουν το 22%, δηλαδή το ¼ των αναγκών ενός ενήλικα. Έχει πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων. Περιέχει περίπου 50 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η μοναδική γεύση του, απαλή, μεταξένια, με διακριτική γεύση καραμέλας και toffee. Διακρίνεις στη γεύση του βανίλια, μπαχαρικά και κάτι καμένο αλλά και γαλακτερό μαζί.
Χαρουπόμελο
Το σιρόπι αυτό προέρχεται από το χαρούπι ή ξυλοκέρατο. Το σιρόπι χαρουπιού ή χαρουπόμελο αποτελούσε τα παλαιότερα χρόνια, ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά φυσικά γλυκαντικά αντί της ζάχαρης. Χρησιμοποιείτε είτε μόνο του είτε με ανάμειξη με μέλι σε γλυκά και ροφήματα. Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα (350mg ανά 100γρ), ενώ περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει το στομάχι, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε διάφορα παρασκευάσματα (δημητριακά, γλυκά και ροφήματα). Το χαρουπόμελο αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και ριβοφλαβίνης και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Μπορεί να καταναλωθεί και από βρέφη και νήπια μέσα στη φρουτόκρετα, στο γιαούρτι ή σε μπισκότα και κέικ.
Πετιμέζι
Το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας το μούστο (το χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων. Χρειάζονται 2,5 κιλά μούστου περίπου για να πάρουμε 500-600 ml πετιμέζι. Συνιστά παχύρρευστο σιρόπι με ωραία γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση. Πλούσιο σε ενέργεια, αποδίδει 33 θερμίδες ανά 100 […]

Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη νηπιακή διατροφή

12:17 μμ
|

Η Ειρήνη Κοντοπίδου μίλησε για τη διατροφή στη βρεφική και νηπιακή ηλικία στη διημερίδα του Σωματείου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Θεσσαλονίκης – Αν. Μακεδονίας. Η διημερίδα με τίτλο «Ασφαλώς…στον παιδικό σταθμό», αφορούσε την υγιεινή,την πρόληψη και την ασφάλεια στον παιδικό σταθμό, και πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 29 και Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 […]

Πως επιλέγουμε το ελαιόλαδο

1:05 μμ
|

Δεκέμβρης, ο μήνας που απολαμβάνουμε τα προϊόντα της ελιάς, η οποία συλλέχθηκε τον προηγούμενο μήνα. Το κυριότερο από τα προϊόντα της είναι το ελαιόλαδο, η κύρια πηγή λίπους της Μεσογειακής Διατροφής. Η σάρκα της ελιάς περιέχει 20-30% έλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη και εκχύλιση. Κυκλοφορεί στην αγορά σαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με οξύτητα μικρότερη από 0,8-1%, που παράγεται μόνο με μηχανικά μέσα, χωρίς χημική επεξεργασία, σαν παρθένο ελαιόλαδο με οξύτητα μικρότερη από 2% και σαν ελαιόλαδο που είναι μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου με οξύτητα μικρότερη από 1,5%. Το ελαιόλαδο περιέχει 70-80% μονοακόρεστα (ολεϊκό οξύ), 6-16% ω-6 λιπαρά οξέα, 0,3-1,3% ω-3 λιπαρά οξέα και 8-10% κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το ολεϊκό οξύ συντελεί στην αύξηση της HDL(«καλής» χοληστερόλης) ενώ μειώνει την οξείδωση της LDL(«κακής» χοληστερόλης), άρα και την αθηροματογόνο δράση της και συντελεί στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ελαιόλαδο περιέχει 64-86% ελαϊκό οξύ και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε. Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει 100-140 μg τοκοφερόλης/g.
Πως όμως πρέπει να επιλέξουμε το ελαιόλαδο; Το πρώτο που πρέπει να ελέγξουμε είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Θα πρέπει να έχει καλή γεύση και οσμή. T […]

Η Ειρήνη Κοντοπίδου για τη διατροφή της γυναίκας

10:06 πμ
|

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές βιβλιοθήκες Άνω και Κάτω Τούμπας διοργάνωσε δωρεάν σεμινάρια διατροφής με θέμα τις Διατροφικές ανάγκες των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής, με την κλινικό διαιτολόγο, M.Sc,  Ειρήνη Κοντοπίδου.
Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 21 Νοεμβρίου 2014 […]

Η Ειρήνη Κοντοπίδου στο TV100 για τη διατροφή της γυναίκας

8:11 μμ
|
διατροφή για γυναίκες

Η Ειρήνη Κοντοπίδου, καλεσμένη στην εκπομπή της Χριστίνας Κανατάκη «Πάρτε θέση» στο TV100, μίλησε τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη για τη διατροφή της γυναίκας

Σεμινάρια διατροφής με την Ειρήνη Κοντοπίδου

11:50 πμ
|

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια διατροφής με θέμα:
«Διατροφικές ανάγκες των γυναικών στα διάφορα στάδια της ζωής»
με την κλινικό διαιτολόγο, M.Sc,  Ειρήνη Κοντοπίδου.
Η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικές για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλα τα στάδια της ζωής της γυναίκας.
Στην εφηβεία, η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης του οργανισμού της γυναίκας, στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων και στην αποφυγή διατροφικών δια ταραχών.
Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Κατά τις περιόδους αυτές η διατροφή της εγκύου και της θηλάζουσας μητέρας επιδρά άμεσα στην υγεία της ίδιας, θέτοντας παράλληλα τα θεμέλια για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού της. Κατά τη γαλουχία η διατροφή εξακολουθεί να παραμένει σημαντική, ενώ η υιοθέτηση και η υποστήριξη του μητρικού θηλασμού συμβάλλει ουσιαστικά στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και του παιδιού.
Κατά την εμμηνόπαυση επίσης σημαντικό σταθμό της ζωής της η υγιεινή διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα εξακολουθούν να συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής και ψυχικής της υγείας.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας «Γιώργος Ιωάννου» Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039 Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18:30
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας «Κληροδότημα Στ. Νικολαΐδη» Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370 Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18:30

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

&nbsp […]

Η Ειρήνη Κοντοπίδου για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

8:59 πμ
|

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 […]

Φυτικές ίνες: ποιες είναι και που μας ωφελούν

11:02 μμ
|

Ως φυτικές ή διαιτητικές ίνες χαρακτηρίζονται οι πολυσακχαρίτες που δεν προσβάλλονται από τα πεπτικά ένζυμα του λεπτού εντέρου, άλλα μόνο ορισμένα βακτήρια μπορούν να τις διασπάσουν. Για αυτό το λόγο περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα και παρέχουν ασήμαντες ή μηδενικές ποσότητες ενέργειας στον οργανισμό. Από τα ωμά και ακατέργαστα φυτικά τρόφιμα, διαιτητικές ίνες καταναλώνονται κυρίως υπό τη μορφή τμημάτων του φυτικού τοιχώματος ή ακόμη και σαν ολόκληρα κύτταρα. Οι πιο διαδεδομένοι πολυσακχαρίτες που ανήκουν στην κατηγορία των φυτικών ινών είναι η κυτταρίνη, η ημικυτταρίνη, οι πηκτίνες, οι β-γλουκάνες, τα κόμμεα και οι βλένες. Οι διαιτητικές ίνες αποδίδουν κατά προσέγγιση 2 Kcal/gr τουλάχιστον για τις περιπτώσεις εκείνες όπου η δίαιτα παρέχει μικρές και μέτριες ποσότητες ινών.
Τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες είναι όλα σχεδόν τα ωμά ή μη-επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Συνήθως, φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν φλούδα, ίνες ή σπόρια στη σύνθεση τους, αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών. Επιπλέον, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα όσπρια αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών. Μια βασική διάκριση των φυτικών ινών γίνεται με βάση τη διαλυτότητά τους στο νερό. Έτσι, διακρίνονται σε αδιάλυτες όπως οι λιγνίνες, η κυτταρίνη και οι ημικυτταρίνες και διαλυτές όπως οι πηκτίνες, οι β-γλουκάνες, οι βλέννες και τα κόμμεα.
Οι διαιτητικές ίνες εξυπηρετούν ορισμένες σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες. Ιδιαίτερα μελετημένος είναι ο ρόλος των διαιτητικών ινών στη καλή λειτουργία και υγεία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων διαιτητικών ινών θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ικανοποιητική λειτουργία του εντέρου. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε διαιτητικές ίνες δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου καθώς και εκκολπωμάτων. Ακόμη, οδηγούν σε αυξημένο όγκο κοπράνων και πολύ γρήγορα περνούν στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα να βοηθούν αποτελεσματικά στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Προκαλούν κορεσμό και έτσι διευκολύνουν και τη διαδικασία απώλειας βάρους, γιατί βοηθούν τον διαιτώμενο να ακολούθησει το διατροφικό πρόγραμμα χωρίς να νιώθει έντονα το αίσθημα της πείνας.
Συχνά, ακούγεται ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε όσπρια ή σπανάκι με τη συνοδεία τυριού, γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα μειώνουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, κυρίως του ασβεστίου και του σιδήρου, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εμφάνιση διατροφικών ελλείψεων. Οι ίδιες οι φυτικές ίνες δεν επηρεάζουν την απορρόφηση των μετάλλων, αλλά το φυτικό οξύ, μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά φυτικά τρόφιμα και συνήθως συνδέεται με τις ίνες τους, δεσμεύει μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος(Zn), ο σίδηρος(Fe) και το ασβέστιο(Ca) και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα τους. Ιδιαίτερα ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης διαιτητικών ινών θεωρούνται τα άτομα που έχουν πολύ περιορισμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων και κρέατος, ιδιαίτερα δε αν πρόκειται για άτομα που έχουν και περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη (όπως είναι οι ηλικιωμένοι) ή ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά (όπως είναι τα παιδιά).
Επιπρόσθετα, οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της έκκρισης ινσουλίνης μετά το γεύμα και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (γλυκόζης του αίματος). Για το λόγο αυτό, συστήνουμε στους διαβητικούς ασθενείς να καταναλώνουν πολλά φυλλώδη λαχανικά και φρούτα με τη φλούδα τους, καθώς και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Αλλά και η μείωση της κακής LDL χοληστερόλης, που είναι η κύρια υπεύθυνη για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης στα αγγεία, καθώς και η μείωση της έκκρισης χολικών αλάτων, είναι κάποια από τα οφέλη της ένταξης των φυτικών ινών στη διατροφή μας.
Οι συστάσεις για πρόσληψη διαιτητικών ινών συγκλίνουν στα 10-13 gr ινών ανά 1000Kcal, ποσότητα που για τους περισσότερους αντιστοιχεί σε 20-35 gr διαιτητικών ινών ημερησίως. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να καλύψουν την αναγκαία ποσότητα μέσα από τη διατροφή τους και για αυτό το λόγο κυκλοφορούν στο εμπόριο και διάφορα σκευάσματα φυτικών ινών, με στόχο να καλύψουν αυτή την ανεπάρκεια. Τα περισσότερα από αυτά είναι φυτικά, δεν είναι εθιστικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μακροχρόνια χρήση και από ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες, τα παιδιά, οι διαβητικοί και οι χορτοφάγοι. Θα πρέπει όμως να καταναλώνονται μαζί με αρκετό νερό και να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από κάποια απόφραξη ή ατονία εντέρου, παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή έχουν υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο παχυσαρκίας.
www.nutriexperts.gr

Η Ειρήνη Κοντοπίδου στηρίζει την Α.Ε.Λ.Ι.Α. στην πρώτη τους εκδήλωση

3:07 μμ
|

Η Ειρήνη Κοντοπίδου κοντά στην παρθενική εμφάνιση του συλλόγου Α.Ε.Λ.Ι.Α. (Αγάπη, Ελπίδα, Λύσεις για Ίαση και Αποκατάσταση), της νέας αστικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές Ιουλίου  η Α.Ε.Λ.Ι.Α. διοργάνωσε την πρώτη της εκδήλωση στο κατάμεστο bar restaurant Aldebaran, όπου τα μέλη, οι φίλοι, φίλες και επιστήμονες ιατροί της Α.Ε.Λ.Ι.Α., ενημερώθηκαν για τους στόχους και το όραμα του σωματείου, από την επιστημονική υπεύθυνο της Α.Ε.Λ.Ι.Α Dr […]