ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται γενικώς για το καθορισμό του επιθυμητού βάρους. Παρόλα αυτά η χρήση του σε άτομα αυξημένη μυική μάζα δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα καθώς ο Δ.Μ.Σ δεν μπορεί να κάνει ανάλυση σύστασης σώματος. Έτσι δύο άτομα μπορεί να έχουν τον ίδιο ΔΜΣ, αλλά να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση σώματος (μυϊκό ιστό, λιπώδη ιστό).

Όσον αφορά το ιδανικό βάρος, αποτελεί ένα εύρος κιλών και όχι ένα συγκεκριμένο νούμερο, και αποτελεί το βάρος στο οποίο κάθε άνθρωπος νιώθει υγιής, δραστήριος και ικανοποιημένος από την εξωτερική του εμφάνιση. Ο παράκατω υπολογισμός δίνει μια ενδεικτική τιμή ιδανικού βάρους, η οποία δεν αποτελεί αυστηρώς την τιμή βάρους του κάθε ατόμου.

Επιπλέον, η αξιόπιστη μέτρηση λιπώδους μάζας θα πρέπει να γίνεται από πτυχιούχους διαιτολόγους με ειδική συσκευή και εξαρτάται και από τη μυική μάζα και την ποσότητα υγρών του κάθε οργανισμού. Ο παρακάτω υπολογισμός αποτελεί μια ενδεικτική προσέγγιση και επουδενεί μια αξιόπιστη μέτρηση που προσμετρά όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Αναλυτικά:

ΔΜΣ<18,5: Το βάρος σας είναι κάτω από τα φυσιολογικά όρια, θεωρείστε ελιποβαρής. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσετε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, λόγω μειώμενης πρόσληψης ενέργειας και μικρής ποικιλίας τροφιμών. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να σας συμβουλέψει για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής για την απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

ΔΜΣ: 18,6-25: Το βάρος σας θεωρείτε φυσιολογικό. Φροντίστε να το διατήρησετε στα ίδια επίπεδα, μέσα από την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων με ταυτόχρονη σωματική δραστηριότητα. Διατηρώντας ένα φυσιολογικό και σταθερό βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα έχετε μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσετε κάποιο σοβαρό νόσημα.

ΔΜΣ: 25,1- 30: Το βάρος σας βρίσκεται πάνω από τις φυσιολογικές τιμές και θεωρείστε υπέρβαρος. Υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, υπέρταση ή διαβήτη. Επισκεφθείτε κάποιον διαιτολόγο για να σας συστήσει ένα σωστό τρόπο διατροφής, ώστε να χάσετε το επιπλέον βάρος, και να σας συμβουλέψει για τη διατήρησή του.

ΔΜΣ 30,1-35: Το βάρος σας είναι πολύ παραπάνω από το φυσιολογικό, για αυτό θεωρείστε παχύσαρκος με βαθμό παχυσαρκίας τύπου Ι. Παρουσιάζεται αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση χρόνιων και σοβαρών νοσημάτων. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον επιστήμονα υγείας για την απώλεια των περιττών κιλών και να εισάγετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας.

ΔΜΣ 35,1-40: Ανήκετε στα άτομα με παχυσαρκία τύπου ΙΙ. Θεωρείτε απαραίτητο να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις και να ξεκινήσετε πρόγραμμα απώλειας βάρους και ήπιας γυμναστικής, κάτω από ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση.

ΔΜΣ >40: Πλέον, το βάρος σας ανήκει στα επίπεδα νοσογόνου παχυσαρκίας. Επιβάλλεται η παρακολούθηση από ομάδα ειδικών επιστημόνων υγείας για την ασφαλή απώλεια βάρους και τη υιοθέτηση κοινής στρατηγικής για την επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους και τη διαμόρφωση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.

Μέτρηση

require
require require

Ο δείκτης μάζας σώματος σας είναι:......

BMIΚατηγορία
less than 18.5:Λιποβαρής
18.5 - 24.9:Φυσιολογικό Βάρος
25 - 29.9:Υπέρβαρος
30 - 34.9:Κατηγορία Ι Παχύσαρκος
35 - 39.9:Κατηγορία ΙI Παχύσαρκος
40 upwards:Κατηγορία ΙII Παχύσαρκος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ