Η σωστή διατροφή σύμμαχος στη διακοπή του καπνίσματος!2 λεπτά ανάγνωση

Πολλοί είναι αυτοί που αναβάλλουν τη διακοπή της άσχημης και βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος με το πρόσχημα ότι θα βάλουν βάρος. Αυτός είναι ένας ακόμα σύγχρονος μύθος αφού το κάπνισμα αυξάνει το μεταβολισμό μας μόνο με επιπλέον 100 θερμίδες την ημέρα. Σίγουρα μπορείτε να βοηθηθείτε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αν το πάρετε απόφαση, με φαρμακευτική αγωγή στα κατάλληλα ιατρεία διακοπής καπνού, στα δημόσια νοσοκομεία ή με πιο εναλλακτικές μεθόδους όπως ομοιοπαθητική, βελονισμό, ύπνωση, ωτοθεραπεία και πολλά άλλα. Σε όλα αυτά σύμμαχος σας θα αποδειχτούν μερικές κατάλληλες διατροφικές συμβουλές.

Την προσπάθειά σας θα ενισχύσει η υγιεινή διατροφή και το ζωηρό περπάτημα, τα οποία τονώνουν το μεταβολισμό, βοηθούν στην εκτόνωση της νευρικότητας και μειώνουν τις τοξίνες του οργανισμού που προκαλεί ο καπνός. Τις πρώτες ημέρες αν σας λείπει η αίσθηση του τσιγάρου,  μπορείτε να μασήσετε τσίχλες ή γαρύφαλα ή ακόμα και τραγανά λαχανικά όπως καρότα, αγγούρια ή φρούτα με τη φλούδα τους. Εισάγετε στη διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και πολλά υγρά, όπως νερό,  χυμούς λαχανικών και φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Περιορίστε τα τρόφιμα που έχετε συνδέσει με την κατανάλωση καπνού, όπως ψητά κρεατικά, λιπαρά, τηγανητά, αλκοόλ, καφεΐνη, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτα, ενεργειακά ποτά. Αποφύγετε αλατισμένα τρόφιμα, ζωικά λιπαρά, έτοιμα μικρογεύματα και πρόχειρα φαγητά, αναψυκτικά και ροφήματα.

Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείεται κανένα τρόφιμο που σας αρέσει, έστω σε μικρή ποσότητα, γιατί αυτό μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια διακοπής του τσιγάρου. Αντιθέτως, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την επιθυμία για κάπνισμα όπως λαχανικά και χόρτα, γαλακτοκομικά, όσπρια, ωμοί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και κανέλα. Η κατανάλωση αρκετών υγρών ελαττώνει το αίσθημα πείνας και βοηθάει στην απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Τέλος, καλό είναι μη συνδυάζετε διακοπή καπνίσματος και αδυνάτισμα. Πετύχε πρώτα τον ένα στόχο και μετά ξεκινήστε με τον επόμενο. Μια μέτρια αύξηση βάρους μπορεί να είναι αναπόφευκτη αν και μπορεί να προληφθεί ή να μειωθεί το εύρος της με την υιοθέτηση σωστής διατροφής, καλής ενυδάτωσης και μέτριας φυσικής δραστηριότητας. Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν βάρος αναλογικά με τους άνδρες, αλλά είναι και εκείνες που θα απαλλαγούν πιο εύκολα από αυτή τη συνήθεια.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το καλύτερο είναι να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με ήπια άσκηση μερικές ημέρες πριν τη διακοπή του τσιγάρου για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα. Καλή σας επιτυχία!