ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ2 λεπτά ανάγνωση

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και βάρους.

Η διατροφή είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της.  Παρακάτω σας δίνουμε χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για να την καταπολεμήσετε:

  1. Μειώστε την πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους. Είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανιτά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Τα κορεσμένα λίπη θα πρέπει να κατέχουν ένα ποσοστό λιγότερο από 10% στη διατροφή μας και είναι αυτά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει την κυτταρίτιδα.
  2. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού και συντηρητικών. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια και αλμυρά τυριά, ενώ θα πρέπει να ελέγχεται η χρήση αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού fast food αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.
  3. Μειώστε την κατανάλωση καφέ, η οποία αφυδατώνει τον οργανισμό.
  4. Αυξήστε την κατανάλωση νερού ημερησίως (όχι όμως κατά τη διάρκεια των γευμάτων). Το νερό είναι μια απαραίτητη ουσία που παίζει καθοριστικό στον μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών. Η λήψη υγρών ενυδατώνει τον οργανισμό, επιτρέπει την ανανέωση των κυτταρικών υγρών διευκολύνοντας έτσι τις ανταλλαγές και την απομάκρυνση των τοξινών.
  5. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα είναι απαραίτητα για τον καλό μεταβολισμό των κυττάρων, την καταστροφή των τοξινών, την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών του σώματος.
  6. Αυξήστε την κατανάλωση οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αμινοξέα, φυτικές ίνες οι οποίες προφυλάσσουν και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορος κ.τ.λ.
  7. Μειώστε την πρόσληψη αλκοόλ, επειδή προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό.
  8. Αποφύγετε το κάπνισμα
  9. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα καθημερινά, από το απλό περπάτημα ως το γυμναστήριο. Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους.