Χαρούπια…γλυκιά και θρεπτική επιλογή!2 λεπτά ανάγνωση

Η χαρουπιά ευδοκιμεί αυτοφυώς σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, όπως και στην Ελλάδα γνωστή ως «ξυλοκέρατο» αλλά και στην Κύπρο γνωστή ως «τερατσιά». Τα χαρούπια έχουν υψηλή διατροφική αξία και τη δική τους ιδιαίτερη γεύση. Είναι πολύ θρεπτικά, δεν περιέχουν καφεΐνη και είναι ελεύθερα γλουτένης. Η σάρκα τους έχει ευχάριστη, γλυκιά γεύση ενώ περιέχει πολλά και πολύ σκληρά σπόρια καφέ χρώματος. Περιέχουν 4% πρωτεΐνη και 76% υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες, πολυφαινόλες και ιδιαίτερα συμπυκνωμένες ταννίνες. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τροφικές αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές ή κεφαλαλγίες. Σαν καρπός διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προετοιμασίες. Μπορεί να καταναλωθεί και ωμός, γιατί είναι αρκετά τραγανός, αλλά συνηθίζεται η κατανάλωσή του με τη μορφή του χαρουπάλευρου ή του χαρουπόμελου. Επίσης, χρησιμοποιείται βιομηχανικά για την παρασκευή αντιδιαρροιακών και αντιεμετικών προϊόντων.

Το χαρουπάλευρο ή χαρουπόσκονη έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά και το χρώμα του κακάο, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν σε όλες τις χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική. Επίσης, προστίθεται σε μίγματα αλεύρων για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μαγείρεμα μέσα σε σάλτσες ή φαγητά. Η αναλογία με το κακάο είναι ισόποση (1:1), αλλά λόγω της πιο γλυκιάς του γεύσης, ίσως χρειάζεται λιγότερη ποσότητα για το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

Το σιρόπι χαρουπιού ή χαρουπόμελο αποτελούσε τα παλαιότερα χρόνια, το παραδοσιακό ελληνικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης. Χρησιμοποιείται είτε μόνο του είτε με ανάμειξη με μέλι σε γλυκά και ροφήματα. Μπορείτε ακόμα να παρασκευάσετε κρέμα από χαρούπι για επάλειψη, αντί για πραλίνα φουντουκιού, η οποία θα σας δώσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, την ίδια γλυκιά γεύση και λιγότερες θερμίδες. Ακόμη, η χαρουπολάτα μπορεί να αντικαταστήσει την κλασσική σοκολάτα με παρόμοια πλούσια και γλυκιά γεύση. Περιέχει 52 φορές λιγότερο λίπος, και δεν περιέχει οξαλικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου όπως η σοκολάτα. Τέλος, μπορείτε να το απολαύσετε ως ρόφημα αντί για καφέ ή τσάι ή σαν δροσιστικό ποτό αραιωμένο με νερό. Έχει το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση του χαρουπιού και δε χρειάζεται επιπρόσθετη ζάχαρη, γιατί είναι από τη φύση του αρκετά γλυκό.

Τα προϊόντα χαρουπιού αποτελούν πολύ καλή υγιεινή επιλογή και μπορείτε να τα βρείτε σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα ή είδη υγιεινής διατροφής. Είναι μια ξεχασμένη αλλά θρεπτική επιλογή για μικρούς και μεγάλους που αξίζει να δοκιμάσετε!