IMG 9e91ba151021a5915693488701d76369 V

10 λόγοι να καταναλώνετε Μπρόκολο και Κουνουπίδι1 λεπτά ανάγνωση

Το Μπρόκολο και το Κουνουπίδι ανήκουν στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών μαζί με το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ραπανάκια και τη ρόκα, και αποτελούν τους κύριους εκπροσώπους της.

Γιατί όμως αξίζει να τα καταναλώνουμε σε τακτική βάση; 🤔

1️⃣ Αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες ανά 100 g. μαγειρεμένα και 3 g. φυτικές ίνες. Οπότε μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, δημιουργώντας κορεσμό!

2️⃣ Έχουν αντικαρκινική δράση, προλαμβάνοντας διάφορες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται σε ορισμένες φυτικοχημικές ουσίες που περιέχουν όπως η γλυκοραφανίνη, η ινδόλη-3-καρβινόλη και τα καροτενοειδή.

3️⃣ Έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου, αντιοξειδωτικών και φυλλικού οξέος.

4️⃣ Βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδή, διότι είναι πλούσια σε ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. (Προσοχή στα άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρ/υπό-θυρεοειδισμού)

5️⃣ Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, A και σελήνιο.

6️⃣ Ενισχύουν την πνευματική λειτουργία και προλαμβάνουν νευροψυχιατρικές νόσους όπως η σχιζοφρένεια, χάρη στη σουλφοραφάνη και τη χολίνη.

7️⃣ Βοηθούν στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας, διότι περιέχουν βιταμίνη K και Α.

8️⃣ Προστατεύουν την υγεία των ματιών, λόγω της βιταμίνης Α που περιέχουν.

9️⃣ Βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες

1️⃣0️⃣ Είναι καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης (2,8 g./100 g)