εικόνα Viber 2022 06 12 11 15 01 943 1

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα κρεατοσκευάσματα2 λεπτά ανάγνωση

Ο όρος κρεατοσκευάσματα περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα που έχουν ως πρώτη ύλη το κρέας, όπως τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το μπιφτέκι, τα παναρισμένα κρέατα (σνίτσελ, κοτομπουκιες), τα ρολά κοτόπουλου- κιμά κ.α.🥓

Τα βρίσκουμε πλέον σε πληθώρα και σε ποικιλία, τόσο σε κρεοπωλεία όσο και συσκευασμένα από διάφορες βιομηχανίες τροφίμων στα markets.🍖

Όμως, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτά❓

❇Αρχικά, ως δημιούργημα της τεχνολογίας τροφίμων, η μέθοδος επεξεργασίας τους έχει σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης του προϊόντος και την βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του (χρώμα, γεύση, οσμή).

👉🏻Αυτό σημαίνει ότι συνήθως γίνεται προσθήκη κάποιων βελτιωτικών μέσων, όπως ενισχυτές γεύσης (όξινο γλουταμινικό νάτριο και τα άλατα του, γλυκαντικά, αμφιβόλου προελεύσεως έλαια) ή/και συντηρητικά (νιτρικά & νιτρώδη άλατα). Αυτές οι ουσίες σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

❇Επίσης, συνήθως στα προϊόντα αυτά, προκειμένου να συντηρηθούν και να αποκτήσουν γεύση, γίνεται προσθήκη αλατιού (ή παραγώγων νατρίου). Η σύσταση για την ημερήσια κατανάλωση αλατιού ενός υγιούς ενήλικα είναι 5g, οπότε καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τέτοιων προϊόντων είναι εύκολο να τη ξεπεράσουμε.🧂

❇Ακόμη, πολλά κρεατοσκευάσματα όπως τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα μπιφτέκια κοτόπουλου κ.α. αποτελούνται από προσμείξεις με αμυλούχα τρόφιμα (προϊόντα σιταριού, άμυλο πατάτας ή σόγιας). Έτσι, μειώνεται η περιεκτικότητα του προϊόντος σε κρέας, άρα και σε πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, τέτοια προϊόντα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή από άτομα με κοιλιοκάκη!

⚠️TIP: Για πιο σωστή επιλογή κρεατοσκευάσματος διαβάστε την ετικέτα του τροφίμου, δίνοντας προσοχή στην περιεκτικότητα σε κρέας ή κοτόπουλο ή ψάρι (%), στα συστατικά του τροφίμου (γλυκαντικά, έλαια) και στην ποσότητα αλατιού (νατρίου).
Επίσης, προτιμήστε τα αλλαντικά που αγοράζετε να είναι σε οβάλ σχήμα (όχι τετράγωνο ή στρόγγυλο) λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κρέας και αποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά, καθώς περιέχουν περισσότερο αλάτι και η μέθοδος επεξεργασίας τους είναι λιγότερο υγιεινή από ότι τα ψητά/βραστά προϊόντα!