Υγιεινό Ογκρατέν Λαχανικών2 λεπτά ανάγνωση

Ο χειμώνας έχει πολλά λαχανικά εποχής με μεγάλη θρεπτική αξία. 🥦

Ένας άλλος τρόπος να καταναλώσετε τα λαχανικά πέρα από σαλάτα είναι και μαγειρεμένα σε σούπα, σε λαδερά στην κατσαρόλα, μαζί με ζυμαρικά ή ακόμα και στο φούρνο.

Η σημερινή υγιεινή συνταγή είναι ογκρατεν λαχανικών 🍲 πλούσια σε χρώματα και γεύση και είναι ένας τρόπος τα παιδιά που δεν αγαπούν και τόσο τα λαχανικά να τα αγαπήσουν! 🧒🏻

Για το ογκρατεν λαχανικών θα χρειαστείτε:

✅️ 400 g. Κουνουπίδι (τις άκρες του χωρίς τα κοτσάνια)
✅️ 400 g. Μπρόκολο (τις άκρες του χωρίς τα κοτσάνια)
✅️ 4 Καρότα κομμένα σε ροδέλες 🥕
✅️ 5-6 σπαράγγια
✅️ 2 μέτρια Κρεμμύδια ξερά
✅️ 100 g. Γαλοπούλα ψιλοκομμένη
✅️ 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την κρέμα:
✅️ 600 ml γάλα 1,5%
✅️ 2 κ.σ. κορν φλάουρ
✅️ 1 κ.σ. μαργαρίνη
✅️ 100 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
✅️ αλάτι, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

➡️ Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε για 5 λεπτά το κουνουπίδι, το σουρώνουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε το μπρόκολο 🥦 και αφήνουμε πάλι για 5 λεπτά και το ίδιο και τα σπαράγγια.

➡️ Ταυτόχρονα ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι 🧅 και τη γαλοπούλα και αφού πάρουν χρώμα ρίχνουμε τα λαχανικά μας για να δέσουν τα υλικά.

➡️ Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός από το τυρί κρέμα και αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα.

➡️ Αφού δέσει η κρέμα προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

➡️ Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 πάνω-κάτω και αλείφουμε με τη μαργαρίνη ένα πυρίμαχο σκεύος.

➡️ Ρίχνουμε στο σκεύος το μίγμα με τα λαχανικά και από πάνω περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.

➡️ Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά και 2 κ.σ τριμμένη φρυγανιά για να δημιουργηθεί κρούστα και ψήνουμε για περίπου 20′ μέχρι να λιώσει το τυρί 🧀.

Καλή απόλαυση!