5 Τροφές για καλή εγκεφαλική λειτουργία1 λεπτά ανάγνωση

Είναι γνωστό ότι με την πάροδο των χρόνων χάνουμε εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη! 🧠

Η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία για τις εγκεφαλικές παθήσεις, όπως η άνοια, καθώς ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, δραστηριότητα) 🚭 και η διατροφή 🥗 σύμφωνα με αρκετές μελέτες φαίνεται πως συμβάλλουν και στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής εξασθένισης.

Οι περισσότερες έρευνες με θετικά στοιχεία αφορούν το Μεσογειακό Πρότυπο Διατροφής (Mediterranean Diet) 🫒, τη Δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)🥔 και τον συνδυασμό τους που είναι γνωστός ως διατροφή MIND (MedDiet-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay)🫐.

Και τα 3 πρότυπα διατροφής περιλαμβάνουν πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και βασίζονται στο ελαιόλαδο 🫒 και στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης 🍎.

Ποιες τροφές βρίσκονται στην κορυφή για την πρόληψη των εγκεφαλικών παθήσεων και δίνουν boost στη λειτουργία του εγκεφάλου; 🧐

1️⃣ Σοκολάτα. Έχει πλούσια σύσταση σε φλαβονοειδή και ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και φυσικά όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της σε κακάο (μαύρη σοκολάτα) τόσο πιο ωφέλιμη 🍫.

2️⃣ Σολομός. Ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα και κυρίως EPA και DHA, γνωστά για την ευεργετική τους δράση στην ανάπτυξη και διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και φυσικά με αντιοξειδωτική δράση 🐟.

3️⃣ Αβοκάντο. Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, προστατεύντας τα κύτταρα και τα αγγεία του εγκεφάλου από την οξείδωση 🥑.

4️⃣ Αβγό. Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και σελήνιο 🥚.

5️⃣ Σταφύλια και κόκκινο κρασί 🍷. Χάρη στην ρεσβερατρόλη που περιέχουν προστατεύουν από τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ 🍇.