εικόνα Viber 2022 06 12 11 14 17 319

Το έθιμο της λαγάνας1 λεπτά ανάγνωση

Η καθαρά Δευτέρα έφτασε 🪁και μαζί της και τα υπέροχα νηστίσιμα εδέσματα της. Ανάμεσα τους και η αγαπημένη μας λαγάνα! 🥖

➡️ Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με λεπτή ψίχα και τραγανή κόρα, πασπαλισμένη με σουσάμι και είναι άζυμη, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. 🍞

➡️ Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “λάγανον”, που ήταν ένα πλακωτό ζυμάρι από αλεύρι και νερό. 🍚

➡️ Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Παλαιά Διαθήκη και συνδέεται με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο, οι οποίοι εκείνη τη νύχτα είχαν χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο ψωμί. Έκτοτε, επιβαλλόταν με νόμο του Μωυσή να παρασκευάζεται για όλες τις ημέρες εορτής του Πάσχα. 🐣

➡️ Παραδοσιακά, η λαγάνα έχει το σχήμα της κυρά-Σαρακοστής, που παριστάνει τη γυναίκα που συμβολίζει την σαρακοστή, με κλειστό στόμα, σταυρωμένα χέρια και 7 πόδια, που αντιστοιχούν στις εβδομάδες της νηστείας. ✝️

Τα διατροφικά οφέλη της λαγάνας:

✔ Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β9) όπως πολλά σιτηρά, που συμβάλλουν στην υγεία του νευρικού συστήματος και στην παραγωγή ενέργειας 🧠

✔ Αποδίδει πληθώρα μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως φώσφορο, ασβέστιο και ψευδάργυρο για υγειή οστά, όραση και αναπαραγωγικό σύστημα 🦴👀

✔ Χάρη στο σουσάμι, μας χαρίζει εδώδιμες ίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα αντίστοιχα 🫀

✳ Καταναλώστε τη λαγάνα με σύνεση, όπως θα καταναλώνατε κάθε άλλο ψωμί και θυμηθείτε ότι μια μερίδα αντιστοιχεί σε 1 φέτα των 30 γρ.

✳ Επιπλέον, πλέον υπάρχουν και παραλλαγές της παραδοσιακής λαγάνας όπως με αλεύρι ολικής άλεσης ή με διάφορους άλλους σπόρους πέρα από το σουσάμι.