pos o thilasmos meionei tis pithanotites emfanisis tou karkinou tou mastoy

Πώς ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού;3 λεπτά ανάγνωση

Όλοι γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά για την υγεία της μητέρας είναι η προστασία της από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, όπως καταδεικνύουν πολλές μελέτες. Η συγκεκριμένη συσχέτιση και το αν είναι δοσοεξαρτώμενη έχει απασχολήσει πλήθος ερευνών σε όλο τον κόσμο, τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους εμφανίζουν σπανιότερα και λιγότερο επιθετικό καρκίνο.

Προβολή

Αλλά ακόμη και όσες εμφανίζουν καρκίνο του μαστού, αν έχουν θηλάσει, η νόσος επανεμφανίζεται σε αυτές σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Ειδικότερα, αυτές που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους και νόσησαν, κινδυνεύουν να επανεμφανίσουν τη νόσο κατά 30% λιγότερο. Επιπλέον, έχουν 28% μεγαλύτερες πιθανότητες να επιζήσουν από το νόσο.

Πώς σχετίζεται ο θηλασμός με τον καρκίνο;

Η συγκεκριμένη έρευνα συνδέει τη διάρκεια του θηλασμού, ειδικά αν έχει διαρκέσει για περισσότερο από 6 μήνες, με την προστατευτική του δράση έναντι του καρκίνου του μαστού. Φαίνεται ότι ο θηλασμός αλλάζει τη φυσιολογία των κυττάρων του μαστού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στη νόσο, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη όγκων, κάνοντας λιγότερες μεταστάσεις σε άλλα όργανα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.


Θηλασμός και ποσοστά επιβίωσης

Μια άλλη μελέτη που εξέτασε 629 γυναίκες, μετά από 20 χρόνια που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, βρήκε ότι όσες είχαν θηλάσει για περισσότερο από 6 μήνες είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης ακόμα και 20 χρόνια μετά.

Προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού;

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι ο θηλασμός είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ιδανικά, όταν αυτό συνδυάζεται με μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ, ισορροπημένη διατροφή, φυσιολογικό βάρος καθώς και συστηματική άσκηση.

Επίσης, μια ακόμα έρευνα που έγινε στη Σρι-Λάνκα απέδειξε τη δοσοεξαρτωμένη σχέση της διάρκειας του θηλασμού με την προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Αναλυτικότερα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γυναίκες που είχαν θηλάσει για 12-23 μήνες είχαν ένα ποσοστό μείωσης 66,3% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ γυναίκες που είχαν θηλάσει για 24-35 μήνες είχαν ποσοστό μείωσης κινδύνου ως 94%, συγκριτικά με όσες θήλασαν έως 12 μήνες.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;

Μια μετανάλυση 47 επιδημιολογικών ερευνών που έγιναν σε 30 χώρες σε δείγμα 50.302 γυναικών με επιθετικό καρκίνο του μαστού και δείγμα 96.973 υγιών γυναικών έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειωνόταν κατά 4,3% για κάθε 12 μήνες θηλασμού σε συνδυασμό με μία επιπλέον μείωση της τάξεως του 7% για κάθε γέννα. Αυτή η μείωση που σχετιζόταν με το θηλασμό δε διέφερε σημαντικά για τις γυναίκες σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, ούτε με βάση άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός τοκετών, η εθνικότητα, η ηλικία ή η εμμηνόπαυση.

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος συσχετίζει το θηλασμό έως 12 μήνες με την προστασία από συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού (Luminal B) που είναι πιο επιθετικός στα κύτταρα του αυλού, αλλά όχι τόσο προστατευτικός έναντι της λιγότερο επιθετικής μορφής (Luminal A), οι οποίοι εμφανίζονται σε προεμμηνοπαυσιακές λευκές γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών, όσο παραπάνω διαρκεί ο θηλασμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από τον καρκίνο του μαστού.

Συμπερασματικά

Ο θηλασμός διαπιστώθηκε ότι είναι ένας από τους προστατευτικούς παράγοντες εναντίον του καρκίνου του μαστού, που βρίσκεται στον έλεγχο της μητέρας και άρα είναι τροποποιήσιμος. Για αυτό όλες οι γυναίκες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βάση στη διατροφή τους κατά την διάρκεια του θηλασμού καθώς και να ενθαρρύνονται να θηλάζουν τα παιδιά τους για όσο περισσότερο διάστημα επιθυμούν τόσο οι ίδιες όσο και τα νήπια.

 

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του περιεχομένου που έχει δημοσιευτεί στο mednutrition.gr