Οι επιδράσεις του καφέ στην υγεία2 λεπτά ανάγνωση

Ο καφές είναι το αγαπημένο ρόφημα πολλών ☕️ και για τον περισσότερο κόσμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο ξεκίνημα της ημέρας, ενώ άλλοι μπορεί να καταναλώνουν πολλές κούπες μέσα στην ημέρα.

Τι πραγματικά ισχύει για τον καφέ;
Τελικά, είναι ωφέλιμος για την υγεία μας; 🤔

Ας δούμε λοιπόν τις επιδράσεις του καφέ στον οργανισμό μας 🔎

✳️ Η πιο γνωστή του επίδραση είναι στο Κεντρικό νευρικό σύστημα 🧠, που λόγω της καφεΐνης προσφέρει τόνωση. Η πιο ασφαλής κατανάλωση είναι έως 3-4 κούπες ημερησίως (έως 400 mg καφεΐνης), καθώς μετά πιθανόν να υπάρχει νευρικότητα, υπερένταση και αϋπνία 🤪

✳️ Βοηθά στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού και στην καύση λίπους 🔥. Οι μελέτες δείχνουν ότι 200 mg καφεΐνης οδηγούν σε αύξηση του μεταβολισμού έως και 11%.

✳️ Ο καφές είναι εξαιρετικά πλούσιος σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συνεπώς είναι σύμμαχος στην υγεία της καρδιάς  και στη αντιγήρανση 👵. Μάλιστα, ο καφές αποδίδει 600-800 mg αντιοξειδωτικά που ισοδυναμεί με 5 ποτήρια φυσικό χυμό 🍊.

✳️ Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και του καρκίνου όλων των μορφών, πιθανώς λόγω του συνδυασμού αντιοξειδωτικών και καφεΐνης.

✳️ Έχει προστατευτική δράση έναντι της υπέρτασης και των καρδιακών αρρυθμιών 🫀, ενώ το ότι ο καφές αυξάνει την αρτηριακή πίεση αποτελεί μύθο (με όριο τα 400 mg ημερησίως).

✳️ Συνδέεται με αντιφλεγμονώδεις δράσεις, μείωση της οξείδωσης των β-κυτταρων του παγκρέατος και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, οπότε μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ έως και 30%.

🆘️ Δεν πρέπει να ξεπερνάμε το όριο των 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα (2 στην εγκυμοσύνη) και να λαμβάνουμε υπόψιν μας και άλλες πηγές καφεΐνης στη διατροφή μας όπως η σοκολάτα 🍫, το μαύρο και πράσινο τσάι .
🆘️ Προσοχή στην κατανάλωση καφέ φίλτρου, καθώς έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη (~100 mg/φλιτζ.)☕️