θυροειδής αδένας και διατροφή

Θυρεοειδής αδένας και Διατροφή1 λεπτά ανάγνωση

Ο θυρεοειδής αδένας ανήκει στο ενδοκρινικό σύστημα, βρίσκεται στο λαιμό και είναι ένας πολύ σημαντικός αδένας!
Ας δούμε το γιατί 🧐

▪️Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή τριών ορμονών: της τριιωδοθυρονίνης (Τ3), της τετραϊωδοθυρονίνης (θυροξίνης Τ4) και της καλσιτονίνης.

▪️ Οι πρώτες δύο ορμόνες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού, άρα και της παροχής ενέργειας στον οργανισμό, καθώς και για την ωρίμανση των κυττάρων. 🧬 Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, στο στάδιο της ανάπτυξης. 👧

▪️ Η τρίτη ορμόνη σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου, άρα και με την οστεοποίηση. Οπότε ένας υγιής θυρεοειδής σημαίνει και πρόληψη οστεοπόρωσης. 🦴

Ποια λοιπόν η σχέση του θυρεοειδή με τη διατροφή; 🤔

❇ Για τη σύνθεση της Τ3 και Τ4 είναι απαραίτητη η πρόσληψη ιωδίου, ενός ιχνοστοιχείου το οποίο υπάρχει στα ψάρια και τα θαλασσινά 🦐, το ιωδιούχο αλάτι και τα κραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο🥦, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών). Τόσο η έλλειψη, όσο και η παραπάνω πρόσληψη ιωδίου μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές του θυρεοειδή. (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη-Σ.Η.Π. 150 μg)

❇ Ένα άλλο ιχνοστοιχείο που συμμετέχει στη σύνθεση των παραπάνω ορμονών είναι το σελήνιο. Επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τον θυρεοειδή από τις ελεύθερες ρίζες. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα ψάρια 🐟 και το αυγό 🥚(Σ.Η.Π. 55 μg)

❇ Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του θυρεοειδή είναι η παχυσαρκία. Οι διαταραχές του θυρεοειδή μπορεί να είναι είτε ανατομικές (βρογχοκήλη, όζοι, νεοπλασίες) είτε λειτουργικές (υπο/υπερθυρεοειδισμός, hashimoto)

❗Φροντίστε το θυρεοειδή σας διατηρώντας ένα υγιές βάρος και εξασφαλίζοντας μια επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών❗